Raki Ap van Free West Papua (links) en Ferry Rinsampessy Robert Bas / NOS

Papoea’s en Molukkers trekken samen op om aandacht te vragen voor mensenrechten tijdens het bezoek van de Indonesische president Joko Widodo aan Nederland. Ze willen dat de Nederlandse regering deze kwestie onder zijn aandacht brengt. 

"Nederlandse politici moeten hun morele verantwoordelijk nemen. Ze kunnen met Widodo niet alleen praten over de economische banden, ze moeten het ook over de mensenrechten hebben."

Molukkers en Papoea’s worden door de Indonesische autoriteiten onderdrukt. Ze zijn economisch achtergesteld en mensenrechten worden op grote schaal geschonden. Dat zeggen Raki Ap van Free West Papua en de Molukse activist Ferry Rinsampessy. 

Ferry Rinsampessy: Nederland heeft ons in de steek gelaten

Molukse en Papoea-activisten die in hun vaderland strijden voor onafhankelijkheid worden gevangen gezet. Alleen al het tonen van de vlag van de Vrije Molukse Republiek (RMS) is volgens hen genoeg voor jarenlange opsluiting.

"De Nederlandse regering sluit de ogen. Er wordt morgen alleen gesproken over het versterken van de economische banden. Maar handel is belangrijk voor Europa, niet voor Molukkers en Papoea’s. Die profiteren daar niet van", zegt Rinsampessy. Onder de huidige president Widodo, die sinds 2014 regeert, is het voor de Papoea’s en Molukkers niet verbeterd, stellen Ap en Rinsampessy.

Waarom is Nederland wel kritisch over Turkije en niet over Indonesië?

Raki Ap

Rinsampessy en Ap willen dat de Nederlandse regering de schending van de mensenrechten aankaart bij Widodo. Nederland heeft als voormalig kolonisator een morele plicht om op te komen voor zowel de Molukkers als de Papoea’s, vinden ze. "De Nederlandse regering heeft destijds beloofd dat we onafhankelijk zouden worden en die beloften zijn ze niet nagekomen", stelt Rinsampessy.

De Molukker en Papoea verbazen zich over de Nederlandse houding over de mensenrechten in Indonesië. "Waarom is Nederland wel kritisch over Turkije en niet over Indonesië?" Ze verwijten Nederland "laksheid en gebrek aan verantwoordelijkheid".

Raki Ap: Papoea's is vrijheid beloofd

De onafhankelijkheidsbeweging leeft zowel onder Molukkers als Papoea’s nog steeds, zeggen Ap en Rinsampessy. "Op de Molukken staan de mensen nog steeds op, ondanks zware straffen en martelingen", zegt Rinsampessy. Volgens Ap neemt de internationale steun voor de onafhankelijkheidsstrijd toe. "Alleen Nederland blijft achter."

De Molukkers en Papoea’s staan morgen zij aan zij om Widodo hun boodschap mee te geven. Dat doen ze onder meer tijdens een demonstratie op het Plein in Den Haag. Maar de Indonesische president zal ook op andere plaatsen geconfronteerd worden met actievoerders. "We laten ons horen, op vreedzame wijze. Het zijn ludieke acties, de tijd van het gooien met stenen en dranghekken is voorbij", zegt Rinsampessy. 

STER reclame