NOS Nieuws

Kamer verafschuwt meldpunt voor Erdogan-beledigingen

De Tweede Kamer is verontwaardigd over de oproep van het Turkse consulaat om daar Erdogan-beledigingen te melden. De VVD wil dat minister Koenders de ambassadeur van Turkije op het matje roept. VVD-Kamerlid Taverne wil dat minister Koenders "een praatje maakt met de Turkse ambassadeur".

Ook regeringspartij PvdA neemt de zaak hoog op. "Wij maken ons hier grote zorgen over", zegt PvdA-Kamerlid Servaes.

Kliklijn

"Het is een kliklijn", zegt SP-Kamerlid Karabulut. "Een nieuw hoofdstuk in de lange arm van Ankara." Zij verwacht dat Turkse Nederlanders zich door dit bericht enorm geïntimideerd zullen voelen.

Vrijwel alle partijen sloten zich hierbij aan. De Kamer wil zo snel mogelijk van het kabinet weten hoe Nederland op de oproep gaat reageren.

Haatcampagne

Het Turkse consulaat heeft Turkse organisaties in een mail opgeroepen beledigingen te melden. De Turkse ambassade zegt in een reactie dat er sinds de Böhmermann-affaire in Duitsland in Nederland meer meldingen binnenkomen van haatberichten.

Een woordvoerder spreekt van een haatcampagne tegen de Turkse president, Turken en Turkije. Om die reden worden Turken opgeroepen incidenten te melden. "We willen de situatie monitoren", aldus de ambassade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl