Jan Böhmermann
NOS Nieuws

Beveiliging voor Duitse komiek die Erdogan beledigde

De Duitse komiek Jan Böhmermann heeft politiebewaking gekregen bij zijn huis in Keulen. Hij zou zijn bedreigd door aanhangers van de Turkse president Erdogan, die gisteren aangifte deed tegen Böhmermann vanwege belediging.

De komiek maakte in zijn tv-programma Neo Magazin Royale de Turkse president belachelijk en maakte hem uit voor onder meer geitenneuker. Erdogan was daar woedend over en deed aangifte. Bij het OM in Duitsland waren toen al tientallen aangiften en klachten binnengekomen, vooral van Turken in Duitsland.

Uit die hoek is Böhmermann vermoedelijk ook bedreigd, schrijft het Duitse blad Focus. Het is onduidelijk waar de komiek nu is. Hij zou in elk geval niet thuis in Keulen zijn. In overleg met de Duitse tv-zender ZDF heeft de komiek de volgende aflevering van het programma Neo Magazin Royale geschrapt.

Veiligheidsdienst

De politie in Keulen bevestigt dat er als voorzorgsmaatregel een politiewagen voor het huis van Böhmermann staat, maar wil niet zeggen of er concrete bedreigingen zijn geuit. "Samen met de veiligheidsdienst wordt op gezette tijden een nieuwe analyse van de situatie gemaakt", zegt een woordvoerder.

Erdogan deed gisteren een oproep aan de Duitse regering om Böhmermann ook aan te klagen, voor het beledigen van een bevriend staatshoofd. De regering-Merkel heeft daarover nog geen besluit genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl