Van den Nieuwenhuyzen in de rechtbank in Rotterdam
NOS Nieuws

Record-vordering tegen Joep van den Nieuwenhuyzen kwam te laat

In de plukze-zaak tegen zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen is het OM niet ontvankelijk verklaard door de rechtbank van Rotterdam.

Het Openbaar Ministerie wilde 'bedrijvendokter' Van den Nieuwenhuyzen plukken voor 111 miljoen euro, het hoogste bedrag dat ooit in een ontnemingszaak is geëist. De zaak was het sluitstuk van het Rotterdamse havenschandaal.

Aanvankelijk wilde het OM Van den Nieuwenhuyzen plukken voor 42 miljoen. Die vordering was vooral gebaseerd op faillissementsfraude die hij gepleegd zou hebben. Maar het Hof in Den Haag sprak Van den Nieuwenhuyzen daar vorig jaar van vrij. Hij werd wel veroordeeld voor omkoping.

Te laat

Drie weken geleden verhoogde het OM de vordering tegen Van den Nieuwenhuyzen plotseling naar 111 miljoen. Dat is het bedrag dat de omkoping hem heeft opgeleverd, zei het OM.

De rechtbank oordeelt nu dat die vordering niet binnen de termijnen van het onderzoek is opgehoogd. Het OM kwam er te laat mee en bovendien is het een nieuwe vordering, zegt de rechtbank. Daarom is het OM niet ontvankelijk verklaard. Het OM is het niet eens met de uitspraak en gaat in hoger beroep.

Van den Nieuwenhuyzen is sowieso nog niet van justitie af. De oude plukze-vordering van 42 miljoen euro blijft staan en de rechtbank gaat zich daar pas over buigen als de strafzaak tegen Van den Nieuwenhuyzen geheel is afgerond. Op dit moment loopt er nog een cassatie bij de Hoge Raad. Het OM hoopt dat Van den Nieuwenhuyzen alsnog voor faillissementsfraude zal worden veroordeeld als de Hoge Raad beslist dat die strafzaak opnieuw gedaan zal moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl