OM wil 'bedrijvendokter' plukken voor 111 miljoen euro
Het Openbaar Ministerie wil Joep van den Nieuwenhuyzen plukken voor ruim 111 miljoen euro. Voor zover bekend is dat het hoogste bedrag dat ooit in een ontnemingszaak is geëist. De zaak tegen de 'bedrijvendokter' is het sluitstuk in het Rotterdamse havenschandaal. 111 miljoen euro is het voordeel dat Van den Nieuwenhuyzen zou hebben behaald met corrupte activiteiten.
Van den Nieuwenhuyzen werd in de jaren 80 bekend door slechtlopende bedrijven op te kopen en weer winstgevend te maken. Aan het begin van de eeuw kreeg hij als eigenaar van het Rotterdamse RDM-concern voor meer dan 180 miljoen euro aan leningen los bij banken.
Het Havenbedrijf Rotterdam stond garant voor die leningen, maar dat gebeurde op illegale wijze. Directeur Scholten tekende de garanties op eigen houtje en kreeg daarvoor van Van den Nieuwenhuyzen 1,2 miljoen euro op een geheime bankrekening in Zwitserland gestort. Ook mocht Scholten gratis gebruik maken van het appartement van Van den Nieuwenhuyzen in Antwerpen.
China
Het gerechtshof oordeelde vorig jaar dat er sprake was van omkoping en veroordeelde de mannen. Van den Nieuwenhuyzen werd wel vrijgesproken van faillissementsfraude. Hij kreeg een jaar cel en een boete van 150.000 euro opgelegd. Dat was lager dan het vonnis bij de rechtbank. Het hof liet meespelen dat Van den Nieuwenhuyzen een "maatschappelijke val" had gemaakt.
Onduidelijk is waar de verdwenen miljoenen zijn gebleven. Het OM heeft eerder beslag gelegd op een deel van de bezittingen van Van den Nieuwenhuyzen in Nederland, zoals huizen en een stuk bos.
Vrijspraak
Van den Nieuwenhuyzen probeerde vorige maand nog om de ontnemingszaak te laten stopzetten omdat hij is vrijgesproken van faillissementsfraude. Maar de rechter oordeelde dat het RDM-concern destijds heeft geprofiteerd van de illegale leningen en dat het OM mocht onderzoeken of Van den Nieuwenhuyzen hier persoonlijk van heeft geprofiteerd.
De advocaat van Van den Nieuwenhuyzen wil dat de zaak alsnog niet-ontvankelijk wordt verklaard, omdat de zakenman eerder is vrijgesproken.