De vrouwen werden gedwongen in de prostitutie te werken
NOS Nieuws

Kamermeerderheid wil klant dwangprostituee aanpakken

Klanten van uitgebuite of gedwongen prostituees moeten strafbaar worden. Een voorstel dat de ChristenUnie twee jaar geleden deed samen met de PvdA en de SP, kan rekenen op een Kamermeerderheid. GroenLinks bevestigt een bericht uit het Nederlands Dagblad (ND) dat ook die partij zich erachter schaart.

GroenLinks wil wel de bewijslast zwaarder maken dan in het oorspronkelijke initiatiefwetsvoorstel. De partij heeft daarom een wijzigingsvoorstel ingediend waardoor klanten niet bij een "redelijk vermoeden", maar pas bij een "ernstig vermoeden" van misbruik strafbaar zijn. Als die wijziging wordt overgenomen, stemt GroenLinks in met het voorstel

Van Tongeren vindt niet dat het wetsvoorstel met deze aanpassing tandeloos wordt. "De lat ligt hoog, maar mensen moeten ook niet te makkelijk met de rechter in aanraking komen. Voorbeelden die wel strafbaar moeten worden, zijn schimmige prostitutie in een garagebox of seksuele diensten vanuit een hotelkamer waar een opgeschoten jongeman het geld incasseert", zegt ze tegen het ND.

Snel op agenda

ChristenUnie-leider Segers zegt in de krant dat de initiatiefnemers kunnen leven met de wijziging. Daarmee ontstaat er een Kamermeerderheid, omdat eerder ook CDA en SGP instemden met het voorstel. Segers diende het voorstel al in oktober 2014 in, maar toen was er nog geen meerderheid voor.

De Tweede Kamer gaat volgende week of direct na het meireces verder met de behandeling van het wetsvoorstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl