NOS NieuwsAangepast

"4 jaar voor klant dwangprostituee"

Klanten van prostituees die onder dwang werken, moeten vier jaar cel of een flinke geldboete kunnen krijgen. Dat staat in een initiatiefwet die PvdA, SP en ChristenUnie vandaag presenteren.

Het idee achter de wet is dat klanten misstanden in de prostitutie eerder melden. Volgens PvdA-Kamerlid Rebel gaat het om "bewustwording". Zij zegt dat het soms lastig te zien is of een prostituee wordt uitgebuit, maar dat dit bijvoorbeeld kan blijken "uit een heel lage prijs of een dubieuze locatie zoals een garage".

Verantwoordelijkheid

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Segers is het niet de bedoeling om "ze allemaal achter de tralies krijgen". "Maar ik denk wel dat dit klanten nog eens op een indringende manier op hun verantwoordelijkheid wijst. Het zal soms lastig zijn, maar het kan tot veroordeling leiden en het zal tot meer meldingen leiden."

Hij vergelijkt de wetgeving met die tegen heling. "Als je een gestolen autoradio koopt, is dat lastig te bewijzen. Maar we hebben wel in de wet opgeschreven, dat het strafbaar is als jij gestolen goed koopt. Dat geldt hier ook: als je diensten afneemt van een slachtoffer van mensenhandel en je kunt dat weten, dan deugt het niet."

Pooiers

Tot nu toe riskeren alleen pooiers en mensenhandelaren vervolging en gaan de klanten die gebruikmaken van dwangprostituees vrijuit. De initiatiefnemers vinden dat àlle partijen die van mensenhandel profiteren, moeten worden aangepakt.

De initiatiefwet gaat nu eerst naar de Raad van State voor advies. Daarna buigen de Tweede en Eerste Kamer zich erover.

De VVD spreekt van een sympathiek voorstel, maar ziet praktische bezwaren bij de handhaving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl