Kenia heeft eindelijk wetgeving over doping
De Keniaanse regering heeft een antidopingwet aangenomen. De invoering van de wet, die dopinggebruik strafbaar stelt, was een harde eis van de wereldantidopingautoriteit. Alleen de president, Uhuru Kenyatta, moet de nieuwe wet nog ondertekenen.
Door de invoering van de wet voldoet Kenia aan de regels die het WADA stelt aan landen die mee willen doen aan internationale sportwedstrijden.
Kenia gaat gebukt onder dopinggevallen in de atletiek. De afgelopen twee jaar zijn meer dan veertig atleten betrapt. De dopingcontroles in het land stellen niet veel voor en er was ook geen officiële regelgeving rondom doping.
Deelname aan Rio in gevaar
Door het ontbreken van goede wetgeving kwam de deelname van Kenia aan de Olympische Spelen in Rio in gevaar. Het land miste twee deadlines van het WADA. Voor 2 mei moest de wet aangenomen zijn, anders werd de Afrikaanse hardloopnatie automatisch non-compliant verklaard. Daardoor dreigde uitsluiting van internationale sportwedstrijden.
President Kenyatta gaf vorige week aan dat hij er persoonlijk op toe zou zien dat de wet werd aangenomen. "Dan is er geen excuus meer waarom onze atleten niet zouden mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro", aldus de president bij een ontmoeting met Keniaanse atleten.
Een ton voor goud
De president maakte ook het bedrag bekend dat een Keniaanse sporter krijgt als hij of zij goud wint op de Spelen. Dan kan de betreffende sporter bijna 100.000 euro op de rekening bijschrijven.
In de nieuwe wet staat dat op doping betrapte atleten veroordeeld kunnen worden tot een boete van 1.000 dollar en/of een jaar gevangenisstraf. Verder wordt voorzien in de oprichting van een Keniaans antidopingagentschap (ADAK). De Noorse dopingautoriteit helpt de Kenianen met het opzetten van goede controles.