Coe houdt vertrouwen in Kenia, ondanks 'diepgewortelde problemen'
Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, heeft er nog altijd vertrouwen in dat het goed komt met de dopingproblemen in Kenia. Hoewel het Afrikaanse land al twee keer een deadline heeft gemist waarop de dopingwetgeving geregeld zou moeten zijn.
"Kenia voert momenteel een wet door die voor betere bescherming van dopingvrije sporters zal zorgen. Dat is een ingewikkeld proces", stelde Coe in Papendal, waar hij te gast was bij een feestelijke bijeenkomst voor Jos Hermens. "Ik ben zelf parlementslid geweest, dus ik weet dat het niet zo makkelijk gaat."
Sinds de Olympische Spelen van 2012 zijn veertig Keniaanse atleten betrapt op doping. Vier atletiekbestuurders worden verdacht van het verdoezelen van dopinggevallen. Antidopingautoriteit WADA eist dat de Keniaanse regering antidopingwetgeving doorvoert, maar dat proces verloopt moeizaam. De Spelen in Rio dreigen daardoor, net als voor de Russen, in gevaar te komen.
Diepgewortelde problemen
Nemen de Kenianen de problemen wel serieus? "Ik denk het wel", zegt Coe. "Ik denk dat er diepgewortelde problemen zijn. De bond is momenteel niet bepaald actief. Dat zorgt voor problemen. We zullen dus nauw samenwerken met de WADA."
Coe wil zich niet uitspreken over de vraag of Kenia kan worden uitgesloten van de Spelen. "Dat is een zaak voor de WADA en het IOC. Ik heb daar momenteel geen mening over."
Van Langen verwacht geen Russen
Ook over Rusland, waar de dopingproblemen nog groter zijn, houdt de IAAF-topman zich op de vlakte. Ellen van Langen, voormalig olympisch kampioen op de 800 meter en tegenwoordig bestuurslid bij de Nederlandse Atletiekunie, heeft wel een mening.
"Er is in Rusland zo veel gaande, ik vind het moeilijk te geloven dat ze de boel op heel korte termijn echt goed kunnen regelen. Ik heb er een hard hoofd in en zie de Russen niet zomaar meedoen aan de Olympische Spelen", aldus Van Langen.
"Ik sta ook achter het besluit dat Russische atleten momenteel niet mee mogen doen aan internationale wedstrijden, hoe moeilijk ik het ook vind. Want Russische atleten die geen doping gebruiken, staan nu ook aan de kant. Er zijn mensen die een medaille in Rio kunnen winnen en het is maar de vraag of ze mogen meedoen. Dat vind ik heel erg."
Hermens teleurgesteld
Atletenmanager Jos Hermens zegt teleurgesteld te zijn in Rusland. "Dat we nu moeten constateren dat Rusland gewoon is doorgegaan met het oude systeem van voor 'de val van de Muur', heeft mij verrast en pijn gedaan. Maar nu moet je het ook goed aanpakken. Als we een daad willen stellen, moeten we Rusland nu thuislaten."
Maar ook de problemen in Kenia gaan Hermens aan het hart. "Dan denk ik: jongens, er zijn daar zo veel fantastische atleten. Die hebben geen epo nodig. Maar er zijn toch mensen die er geld aan willen verdienen en de atleten epo aanraden."
"Het is voor ons wel veel makkelijker om erover te oordelen", vervolgt Hermens. "Wij hebben een baan, eten, een dak boven ons hoofd. Dan is het makkelijker om er 'nee' tegen te zeggen dan wanneer je niks hebt."