NOS Nieuws

Azerbeidzjaanse mensenrechtenactivisten naar Nederland gehaald

De mensenrechtenactivisten uit Azerbeidzjan aangekomen in Nederland

De mensenrechtenactivisten Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan zijn door Buitenlandse Zaken naar Nederland gehaald. Vanmorgen landde het echtpaar op Schiphol. Ze werden daar verwelkomd door hun dochter, die hier al langer woont.

De twee werden anderhalf jaar geleden gearresteerd nadat ze hadden opgeroepen tot een boycot van de Europese Spelen in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. Ze bekritiseerden de schending van mensenrechten in het land.

Celstraffen

Leyla en Arif Yunus werden vervolgens veroordeeld tot jarenlange celstraffen. De officiële aanklacht was fraude en belastingontduiking, maar volgens mensenrechtenorganisaties werden ze veroordeeld om hun de mond te snoeren.

Nederland bedankt

Eind vorig jaar kwamen de twee voorlopig vrij vanwege hun slechte gezondheid. Wel wacht hun nog een proces voor landverraad, waarvoor ze een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen.

Asiel

In Nederland krijgt het echtpaar de kans om bij te komen, zegt minister Koenders. "Het is goed dat ze nu kunnen uitrusten na hun jarenlange inzet voor een betere mensenrechtensituatie in hun land."

Koenders over mensenrechtenactivisten

Omdat Leyla en Arif medisch niet in orde zijn, zullen ze ook artsen bezoeken. Daarna is het aan hen om te bepalen hoe ze verder willen in Nederland, zegt een woordvoerder van het ministerie. Een asielaanvraag zou tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl