NOS Nieuws

Azerbeidzjan laat mensenrechtenactivist vrij

Mensenrechtenactiviste Leyla Yunus voorwaardelijk vrijgelaten in Azerbeidzjan

Een hof van beroep in Azerbeidzjan heeft de gevangenisstraf van mensenrechtenactivist Leyla Yunus opgeschort. Daardoor is ze nu voorwaardelijk vrij.

Yunus en haar echtgenoot werden afgelopen augustus veroordeeld voor fraude en belastingontduiking. Yunus kreeg een celstraf van 8,5 jaar. Haar echtgenoot moest zeven jaar de gevangenis in.

Showproces

Na de uitspraak afgelopen zomer reageerden mensenrechtenorganisaties verontwaardigd. Human Rights Watch noemde de rechtszaak een politiek showproces. De zaak tegen het echtpaar werd gezien als straf voor het bekritiseren van het mensenrechtenbeleid in het olierijke land.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken beschouwt het opschorten van de gevangenisstraf als "een belangrijk humanitair gebaar". Eerder noemde hij de veroordeling van Yunus en haar man "een schok voor vrienden en familie". De dochter van het echtpaar woont in Nederland.

Gezondheid

Volgens de nieuwswebsite Radio Free Europe is de gezondheidstoestand van Yunus de reden waarom ze nu voorwaardelijk is vrijgelaten. Haar man werd om dezelfde reden vorige maand al vrijgelaten.

Leyla en Arif Yunus werden vorig jaar gearresteerd niet lang nadat ze hadden opgeroepen tot een boycot van de Europese Spelen. Die werden eerder dit jaar gehouden in Bakoe.

De aanklacht wegens landverraad staat nog. Daar kunnen ze alsnog een levenslange gevangenisstraf voor krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl