Azerbeidzjanen kijken naar de vuurwerkshow bij de afsluiting van de Europese Spelen
NOS Nieuws

Mensenrechtenactiviste Azerbeidzjan veroordeeld

Mensenrechtenactiviste Leyla Yunus is in Azerbeidzjan veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8,5 jaar. Haar echtgenoot moet zeven jaar de gevangenis in. Beiden zijn veroordeeld voor fraude en belastingontduiking.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt de rechtszaak tegen Yunus en haar man een politiek showproces. Er loopt ook nog tegen beiden een proces voor landverraad. Daar kunnen ze een levenslange gevangenisstraf voor krijgen. Volgens de BBC verkeren Yunus en haar man in slechte gezondheid.

Volgens een lokale medewerker van Amnesty International laat de uitspraak zien dat de rechterlijke macht in Azerbeidzjan een instrument is van president Iham Alijev. Die regeert het olierijke land sinds 2003 met harde hand.

Europese Spelen

Leyla en Arif Yunus werden vorige jaar gearresteerd niet lang nadat ze opriepen tot een boycot voor de Europese Spelen. Die werden eerder dit jaar gehouden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

Meerdere organisaties riepen op tot een boycot van het sportevenement. Ook werd sportbonden gevraagd om aan te dringen op de vrijlating van onterecht gedetineerde journalisten en mensenrechtenactivisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl