'Gevangenen vrij voor Europese Spelen in Bakoe'
De Europese Olympisch Comités moeten bij de regering in Azerbeidzjan aandringen op de vrijlating van onterecht gedetineerde journalisten en mensenrechtenactivisten, nog voor het begin van de Europese Spelen in Bakoe. Dat bepleit de Sport and Rights Alliance (SRA), een samenwerkingsverband van onder meer Amnesty International, Human Rights Watch, spelersvakbond FIFPro en supportersorganisatie Football Supporters Europe.
In juni worden in de Azerbeidzjaanse hoofdstad de eerste Europese Spelen gehouden, een sportevenement met zesduizend atleten uit vijftig landen, onder auspiciën van het Internationaal Olympisch Comité. Maar er is veel kritiek op het regime van president Ilham Aliyev, dat het niet zo nauw neemt met de mensenrechten.
Olympisch Handvest
Volgens Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland, bevinden de Olympische Comités zich in een unieke positie ten opzichte van president Aliyev. "Door stil te blijven, dreigen de comités de boodschap over te brengen dat het voor de Azerbeidzjaanse regering acceptabel is om critici de mond te snoeren, terwijl er een evenement wordt georganiseerd dat volgens het Olympisch Handvest voor menselijke waardigheid zou moeten staan."
Naast de oproep om journalisten en activisten vrij te laten, zouden de sportbonden ook moeten aandringen op een einde aan de intimidatie van politieke tegenstanders en op wijziging van de wet die mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke media het werken moeilijk maakt. Volgens de SRA kan het hardhandige optreden van het regime een negatieve invloed hebben op het werk van de duizenden journalisten die de Europese Spelen zullen verslaan.
Binnenkort overleg
Volgens Nazarski is er al contact geweest met NOC*NSF over de kwestie en wordt er binnenkort verder overleg gevoerd. Amnesty publiceerde vorige maand al een kritisch rapport over Azerbeidzjan. NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen liet toen weten begrip te hebben voor de zorgen, maar niet te denken aan een boycot.
"Als er geen Europese Spelen zouden worden gehouden in Azerbeidzjan, zou er ook geen aandacht zijn voor de mensenrechtensituatie in dat land. Het is ook de primaire verantwoordelijkheid van de politiek om te kijken of er druk kan worden uitgeoefend op de regeringen in landen als Azerbeidzjan om de situatie te verbeteren", zei Dielessen vorige maand.