NOS Nieuws

Koenders geschokt door straf mensenrechtenactivisten

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken tikt Azerbeidzjan op de vingers vanwege de jarenlange celstraf voor twee mensenrechtenactivisten. Leyla Yunus en haar man Arif kregen 8,5 en zeven jaar cel voor fraude en belastingontduiking.

"Deze uitspraak is een schok voor vrienden en familie, niet het minst voor de in Nederland wonende dochter van het echtpaar", zegt Koenders.

Vrijlating

De minister is bezorgd over het gebrek aan respect voor mensenrechten in het land. "Azerbeidzjan moet zijn internationale verplichtingen nakomen en de mensenrechten en fundamentele vrijheden respecteren", vindt hij.

Nederland was als waarnemer aanwezig bij de rechtszaak tegen het activistenechtpaar. Samen met andere Europese landen wordt aangedrongen op vrijlating van de twee. Leyla en Arif Yunus werden vorig jaar opgepakt omdat ze opriepen tot een boycot van de Europese Spelen in Azerbeidzjan.

Amnesty International noemt de rechtszaak een politiek showproces. De mensenrechtenorganisatie zegt dat de uitspraak aantoont dat de rechterlijke macht in het land in handen is van president Iham Alijev.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl