NOS Nieuws

Twijfels over tragedie met honderden bootvluchtelingen

De route voor vluchtelingen naar West-Europa via Turkije, Griekenland en de Balkan zit op slot. Maar vluchtelingen kiezen wel weer massaal voor een boottocht naar Italië. Grensbewaker Frontex stelt overigens dat dat niets met elkaar te maken heeft. Niettemin: de tragedie van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee lijkt terug te keren, en daarmee zijn ook de berichten terug over ongelukken met boten volgepakt met migranten.

Maar over een bericht van gisteravond dat zaterdag zeker 400 vluchtelingen zijn verdronken tijdens hun oversteek naar Europa zijn veel vragen.Het nieuws werd gebracht door de Arabische dienst van de BBC, op gezag van de Somalische ambassadeur in Egypte.

Urenlang

Volgens dat bericht waren de migranten in vier boten onderweg van Alexandrië in Egypte naar Italië, een afstand van ruim 1130 kilometer. De meeste opvarenden zouden uit Somalië afkomstig zijn. Slechts 29 mensen zouden zijn gered.

Maar in de uren daarna kwam er twijfel over het waarheidsgehalte van dit bericht, want de Somalische diplomaat bleef urenlang de enige bron. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR kon geen bevestiging geven. "We hebben hierover geen informatie kunnen krijgen", zei de UNHCR.

Intussen was het nieuws overgenomen door onder meer de Italiaanse omroep RAI, Sky News en enkele Britse kranten. Daarbij werd een Somalische vrouw geciteerd die tegen de BBC had gezegd dat ze drie familieleden is kwijtgeraakt door het kapseizen van een boot.

Buitelen

Vanochtend kreeg het bericht een hoopgevende wending, toen de vluchtelingenorganisatie Migrantreport meldde dat de 400 opvarenden op Kreta waren. Maar in de loop van de ochtend werd het bericht van de site gehaald.

"We hebben het bericht verwijderd omdat we van een betrouwbare bron hebben gehoord dat er geen overlevenden op het eiland zijn", zei Migrantreport tegen correspondent Rop Zoutberg. "Helaas buitelen mediaberichten over elkaar heen met steeds dezelfde bron, maar niets is tastbaar."

Condoleance

Daarmee was het 'nieuws' niet uit de wereld. In tegendeel, twee kopstukken uit de Italiaanse politiek maakten melding van een schipbreuk op de Middellandse Zee. Minister Paolo Gentiloni (Buitenlandse Zaken) zei aan het begin van de middag in Luxemburg dat de ramp zich heeft voorgedaan in Egyptische wateren. Hij wachtte op meer bijzonderheden, maar die zijn tot nu toe uitgebleven.

Ook president Sergio Mattarella sprak over een tragedie met honderden bootvluchtelingen. In een toespraak bij een prijsuitreiking in Rome zei Matterella dat Europa onder ogen moet zien "dat zich weer een drama heeft voorgedaan op de Middellandse Zee waarbij, naar het schijnt, enkele honderden mensen zijn omgekomen".

In Somalië hebben de president, de premier en de parlementsvoorzitter de bevolking gecondoleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl