ANP
NOS Nieuws

Regeringspartijen verontwaardigd over uitgelekte plannen NAM

Coalitiepartijen VVD en PvdA reageren verontwaardigd op uitgelekte plannen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij over gaswinning in Groningen. Volgens het Dagblad van het Noorden staat daarin dat het mogelijk is om volgend jaar meer gas te winnen dan dit jaar is toegestaan.

PvdA-Kamerlid Jan Vos zegt dat zo'n plan nooit uitgevoerd zal worden. "Het is echt van de zotte dat de NAM denkt dat de gaswinning omhoog zou kunnen. De NAM kan zich beter gaan concentreren op schadeherstel van huizen, in plaats van dit soort idiote plannen de wereld in te helpen", vindt hij.

Ook de VVD ziet niets in het opendraaien van de gaskraan. "We hebben de weg naar minder gas ingezet, zeker niet naar meer", reageert Kamerlid Bosman.

De NAM mag dit jaar, net als vorig jaar, maximaal 27 miljard kuub gas winnen in Groningen. Een belangrijke reden daarvoor is de veiligheid van de Groningers. In de provincie zijn regelmatig aardbevingen die veroorzaakt worden door de gaswinning.

In de uitgelekte plannen van de NAM staat volgens het Dagblad van het Noorden dat de veiligheid niet in het geding is als de productie volgend jaar wordt opgeschroefd. Uit recent onderzoek zou zijn gebleken dat verhoging van de productie ook veilig kan.

In behandeling

Minister Kamp, die uiteindelijk het besluit moet nemen, wil niet ingaan op het bericht. Een woordvoerder laat weten dat het technisch en juridisch wel mogelijk is om de productie te verhogen. "De NAM heeft het winningsplan op 1 april bij ons ingeleverd, wij bekijken dat nu en een dezer dagen zullen we het naar de Kamer sturen. Uiteindelijk wordt dan in de zomer besloten hoeveel daadwerkelijk gewonnen zal worden", aldus een woordvoerder.

Kamp zei in december dat hij doet wat mogelijk is om gaswinning verder te drukken. Op basis van de reacties van de PvdA en VVD vandaag lijkt het tegenovergestelde geen optie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl