Vanochtend vroeg werden Tripoli ruim 200 vluchtelingen opgepakt
NOS Nieuws

Libië is weer vertrekpunt voor duizenden bootmigranten

Nu de vluchtroute naar Europa via Turkije en Griekenland op slot zit, proberen steeds meer migranten weer via de Middellandse Zee in Europa te komen.

De afgelopen dagen zijn op die manier duizenden Noord-Afrikanen naar Italië gereisd. Ze begonnen hun tocht in Libië, waar migranten tot nu toe zonder al te veel problemen op de boot konden stappen, omdat de autoriteiten niet op hen letten.

Vanochtend vroeg werd wel ingegrepen. De veiligheidsdiensten haalden meer dan 200 migranten uit een schuilplaats in de hoofdstad Tripoli. Ze werden allemaal aangehouden.

Libische veiligheidsdiensten pakken tientallen migranten op

De arrestaties lijken verband te houden met de komst van een nieuwe eenheidsregering in het chaotische land. De actie van vannacht kan erop wijzen dat migranten voortaan niet meer ongehinderd aan de tocht over de Middellandse Zee kunnen beginnen.

De Franse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken spraken gisteren met vertegenwoordigers van de nieuwe regering. Ze boden Libië hulp aan bij de grensbewaking.

Tekort

Europese migratiedeskundigen zeggen dat in Libië honderdduizenden Afrikanen verblijven die zich mogelijk opmaken voor een vlucht naar Europa. Nu het weer beter wordt en de zee minder gevaarlijk, durven waarschijnlijk meer migranten de oversteek aan.

Volgens Italiaanse media houdt de regering in Rome dit jaar rekening met 270.000 nieuwe migranten. Vorig jaar kwamen 154.000 migranten in Italië aan, in 2014 waren dat er 170.000.

Tot nu toe dit jaar zetten bijna 25.000 Afrikanen voet op Italiaanse bodem, van wie 6000 in de afgelopen dagen. Italië zit met een groot tekort aan opvangplekken. Tegelijk komen in Griekenland steeds minder vluchtelingen aan. De afgelopen drie dagen waren dat er nog maar enkele honderden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl