De ministers Steinmeier en Ayrault en kandidaat-premier Maiteeq in Tripoli
NOS Nieuws

Duitse en Franse steun voor eenheidsregering Libië

De Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken zijn vandaag naar Libië gegaan als steunbetuiging voor de nieuwe Libische eenheidsregering. De ministers Steinmeier en Ayrault boden hulp aan in de vorm van opleidingen voor militairen van de regering.

Het bezoek, dat met de scherpste veiligheidsmaatregelen was omgeven, was niet aangekondigd. De besprekingen werden gevoerd op een luchtmachtbasis, waar de presidentiële raad is gevestigd.

Het Westen heeft zijn hoop op deze nieuwe Libische regering gevestigd in de strijd tegen IS in Libië. Ook denken de westerse landen dat met behulp van deze regering de vluchtelingenstroom vanuit Libië kan worden ingedamd.

Kadhafi

Steinmeier en Ayrault zeiden dat de militaire hulp alleen gegeven kan worden als de eenheidsregering daarom vraagt. Het opleiden van de militairen zal eerst buiten Libië moeten gebeuren, zei Steinmeier. Maandag bespreken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie de toestand in Libië.

Vijf jaar geleden kwam met behulp van bombardementen door de NAVO een eind aan het bewind van kolonel Kadhafi. Daarna ontstond chaos in het land, toen allerlei milities wapenopslagplaatsen geplunderd hadden. Het land heeft al jaren twee regeringen, een in Tripoli en een in de de buurt van de grens met Egypte. De nieuwe eenheidsregering, de derde regering in Libië, kwam tot stand met behulp van de Verenigde Naties.

Onlangs noemde de Amerikaanse president Obama de chaos in Libië zijn grootste fout. Hij verweet zijn Britse collega Cameron niet goed te hebben opgelet.

Eerdere pogingen van het westen om Libische troepen te trainen liepen op niets uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl