Het overleg van de G20 in Washington
NOS Nieuws

G20 wil belastingparadijzen aanpakken

De twintig belangrijkste industrielanden, de G20, voeren de druk op belastingparadijzen op. In een gezamenlijke verklaring na een top in Washington D.C. schrijven de ministers van Financiën van die landen dat ze maatregelen willen nemen tegen brievenbusfirma's en landen die de internationale regels negeren.

De ministers namen het plan van Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië over om automatisch financiële gegevens uit te wisselen. Dat plan ontstond naar aanleiding van de onthullingen uit de Panama Papers.

Het uitwisselen van financiële informatie moet het voor rijke mensen moeilijker maken om hun vermogen te verstoppen voor de fiscus. Het moet belastingontduiking en witwassen tegengaan. Landen die er niet aan willen meewerken, moeten volgens de G20 mogelijk sancties krijgen.

De G20-ministers spraken zich ook uit voor openheid over de mensen achter de brievenbusfirma's. Meer transparantie over de begunstigden is volgens hen van cruciaal belang om zaken als corruptie en de financiering van terrorisme te verkleinen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl