De presentatie van het plan

EU-landen gaan brievenbusfirma's aanpakken

De vijf grootste economieën van de Europese Unie gaan brievenbusfirma's harder aanpakken. In reactie op de Panama Papers willen Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië gegevens gaan uitwisselen over wie profiteert van belastingconstructies. Het IMF hielp bij het opstellen van het plan.

De landen gaan voortaan automatisch informatie uitwisselen over lege bv's, zodat makkelijker kan worden nagegaan of die worden gebruikt voor belastingontduiking. Nu moet er nog per geval om toestemming worden gevraagd.

De landen willen dat de G20, de groep rijkste landen van de wereld, de maatregelen overneemt. Zo moet het onderzoek naar financiële misstanden wereldwijd makkelijker worden. De G20 komt momenteel bijeen in Washington. Ook willen ze sancties voor landen die niet meewerken.

Niet alleen

"Samen met onze Europese partners zullen we erachter komen wie de eigenaren zijn van de geheime bedrijfjes en stichtingen die worden gebruikt voor ontduiking, witwassen en corruptie", zei de Britse minister Osborne. Groot-Brittannië is van plan de lijst met eigenaren ook voor het publiek openbaar te maken.

"Geen enkel land kan internationale belastingontduiking alleen oplossen - Groot-Brittannië moet zichzelf daarover niet voor de gek houden", aldus Osborne.

De maatregelen zijn de belangrijkste reactie tot nu toe op de Panama Papers, de gelekte documenten van een Panamees kantoor dat hielp geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

Panama zal de internationale standaarden over het uitwisselen van belastinggegevens van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, overnemen, meldt de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl