De nieuwe wintrackmasten (hier bij Bleiswijk), die gebruikt worden bij de nieuwe stroomsnelweg.
NOS Nieuws

Aanleg van nieuwe stroomverbinding naar Duitsland begonnen

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

De werkzaamheden voor de grootste zogenoemde stroomsnelweg met het buitenland, zijn begonnen. De nieuwe stroomverbinding komt tussen Doetinchem en het Duitse Wesel en moet volgend jaar klaar zijn. Volgens netbeheerder Tennet zal de nieuwe snelweg leiden tot lagere elektriciteitsprijzen.

Vandaag geeft Tennet tekst en uitleg aan de pers. De netbeheerder wil vooral benadrukken dat de snelwegen een onmisbaar onderdeel zijn in de omschakeling naar duurzame energiebronnen. Nu al is het zo dat wanneer de zon flink schijnt of de wind hard waait in Duitsland, Nederland goedkope Duitse stroom importeert. Maar als Nederland via de nieuwe verbinding nog meer stroom kan vervoeren, zal de prijs hier nog lager worden, denkt Tennet.

Weersomstandigheden

De nieuwe verbinding wordt 60 km lang. Ook wordt er dit jaar begonnen met een nieuwe verbinding naar Denemarken, de zogenoemde Cobra-kabel, met een lengte van 325 km, die in 2019 klaar moet zijn. Daarmee komt het totaal aantal stroomverbindingen die Nederland met buurlanden heeft op negen.

Het idee achter de internationale verbindingen is dat landen maximaal kunnen profiteren van elkaars weersomstandigheden en duurzame elektriciteitsproductie: als de zon in Duitsland flink schijnt, komt er goedkope stroom deze kant op, en als de wind straks hard waait bij de toekomstige Nederlandse windparken op de Noordzee, kan onze stroom juist weer de andere kant op.

De markt kan op die manier z'n werk doen en alle landen hebben er baat bij, stelt Tennet.

Lokale weerstand

Lokaal was er de nodige weerstand tegen de nieuwe verbinding. Zo was er een actiegroep die de hoogspanningslijn liever ondergronds had gewild, uit vrees voor aantasting van het landschap. Maar uiteindelijk heeft de Raad van State alle bezwaren verworpen.

Voor de verbinding maakt Tennet gebruik van de nieuwe Wintrackmasten (zie foto). Al eerder is afgesproken dat als er nieuwe hoogspanningsmasten in Nederland bij komen, deze altijd Wintrackmasten zullen zijn, in plaats van de oude vakwerkmasten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl