NOS Nieuws

60 kilometer 'stroomsnelweg' maakt stroom goedkoper

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Stroomsnelweg maakt energie thuis goedkoper

Een nieuwe zogenoemde stroomsnelweg tussen Nederland en Duitsland zal de stroomprijs in Nederland verlagen. Dat verwacht netbeheerder Tennet, dat deze maand is begonnen met de eerste werkzaamheden voor de aanleg van de internationale hoogspanningsverbinding.

De nieuwe stroomsnelweg komt tussen Doetinchem en het Duitse Wesel en heeft een lengte van 60 km. Als de verbinding volgend jaar gereed is, zal Nederland nog meer goedkope stroom uit Duitsland kunnen importeren, zegt Tennet. De stroom die Nederland nu al importeert, heeft de prijs al eerder verlaagd.

Bijna nul

Dat zegt ook prof. Machiel Mulder, hoogleraar Regulering Energiemarkten in Groningen. In Duitsland hebben duurzame energiebronnen als zon en wind geleid tot een flink lagere elektriciteitsprijs, vertelt hij.

"De laatste jaren is de stroomprijs op de elektriciteitsbeurs in Duitsland veel lager dan in Nederland, omdat ze daar fors hebben ingezet op duurzame energie. Het verschil is gemiddeld 10 euro per megawatt. Maar de stroomprijs fluctueert. Soms is de prijs in Duitsland bijna nul, terwijl in Nederland de prijs dan 30 of 40 euro per megawatt is. Als wij die goedkope stroom importeren, profiteren we dus mee van de Duitse subsidies op duurzame energie."

'Back-up-capaciteit'

De aanschaf van duurzame energiebronnen, als windmolens en zonnepanelen, is duur, zegt Mulder. "Maar als het er eenmaal staat, is de stroom bijna gratis. Er wordt in Duitsland soms zoveel stroom geproduceerd dat ze het in eigen land niet meer kwijt kunnen. Dan worden gebruikers in buurlanden betaald om de energie af te nemen, met negatieve prijzen dus."

Voorlopig zal Nederland nog afhankelijk blijven van aardgas en steenkool voor elektriciteitsproductie, verwacht Mulder. "Maar hoe meer landen aan elkaar gekoppeld zijn, hoe minder 'back-up-capaciteit' je nodig hebt. Want je bent dan minder afhankelijk van de weersomstandigheden in een bepaald land."

Minder winst

Voor consumenten zijn dergelijke stroomsnelwegen dus goed nieuws. Maar voor Nederlandse energieproducenten betekent het lagere winsten. Niet alleen voor producenten van fossiele energie, met kolencentrales of aardgas. Ook de producent van duurzame energie in Nederland boekt minder winst bij lagere stroomprijzen, zegt Mulder.

"Iedereen die alleen maar elektriciteit gebruikt, heeft er voordeel van. Maar iedereen die stroom produceert, krijgt minder winst." Overigens bestaat de elektriciteitsrekening niet alleen uit de prijs voor opgewekte stroom, maar grotendeels uit belastingen, die het voordeel van de goedkopere stroomprijs weer voor een deel teniet kunnen doen.

Mulder verwacht dat de stroomprijs voor de consument op de wat langere termijn mogelijk een paar tientjes per jaar naar beneden kan gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl