Een operatiekamer
NOS Nieuws

Weer medische fout verzwegen voor inspectie

Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven heeft een grote medische fout uit 2013 niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In het ziekenhuis werd een schildklier bij een vrouw verwijderd, omdat ze kanker zou hebben. Later bleek dat de vrouw helemaal geen kanker had, onthult het onderzoeksprogramma Zembla.

De chirurg in het ziekenhuis zei na verschillende onderzoeken van een patholoog dat hij 100 procent zeker wist dat de vrouw aan kanker leed. Hij kon haar behandelen door de schildklier te verwijderen, vertelde de patiënt tegen Zembla-verslaggever Ton van der Ham. De patholoog had juist aangedrongen op nader onderzoek.

In het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV zei Van der Ham dat de vrouw daarbij werd gewaarschuwd voor complicaties. Zo kunnen zenuwen worden geraakt waardoor je een scheve mond krijgt. Dat is bij de vrouw ook gebeurd. Ook moet ze haar leven lang medicijnen slikken.

Het goede nieuws was dat ik geen kanker had. Het slechte nieuws was dat ik dus voor niets was geopereerd.

Patiënt in de Zembla-reportage

Twee weken na de operatie werd de vrouw uitgenodigd om op gesprek te komen. De vrouw zei tegen de Zembla-verslaggever dat ze op de gang al kreeg te horen dat er goed en slecht nieuws was: "Het goede nieuws was dat ik geen kanker had. Het slechte nieuws was dat ik dus voor niets was geopereerd."

De vrouw had het gesprek met de arts opgenomen en laten horen aan Van der Ham. Daarin is te horen dat de arts de schuld geeft aan de patholoog die van tevoren de onderzoeken had gedaan. Op basis van die resultaten nam de chirurg het besluit. Hij zou dat zo weer doen, zei hij volgens Van der Ham.

Achteraf bleek dat de patholoog nog voor de operatie had gevraagd om nader onderzoek. Hij was er nog niet 100 procent van overtuigd dat er sprake was van kanker, staat volgens Zembla in een brief van de patholoog.

Arts gewaarschuwd

Ziekenhuizen zijn verplicht om calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De vrouw heeft later alsnog zelf de zaak gemeld bij de inspectie.

De inspectie heeft de zaak aangekaart bij het Medisch Tuchtcollege. Dat heeft de zaak begin dit jaar behandeld en de arts een waarschuwing gegeven. Daarna heeft het ziekenhuis excuses aangeboden aan de vrouw.

Ziekenhuis: achteraf onjuiste afweging

Een woordvoerder van het Máxima Medisch Centrum zegt de situatie te betreuren. Het was volgens haar een complexe situatie waarin veel deskundigen zijn geraadpleegd. "Destijds is de keuze gemaakt om de zaak niet te melden bij de inspectie", zegt de woordvoerder. "Achteraf gezien was dat een onjuiste afweging."

Het ziekenhuis zegt voortaan anders te handelen. "Het heeft ons geleerd om bij de geringste twijfel toch melding te maken bij de inspectie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl