Kim Jong-un bij de lancering van een raket eerder dit jaar
NOS Nieuws

Lancering ballistische raket Noord-Korea mislukt

Noord-Korea heeft vergeefs geprobeerd een raket te lanceren. Dat hebben Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militairen vastgesteld. Vermoedelijk was het een ballistische raket voor de middellange afstand. De Noord-Koreanen zetten de lancering door ondanks protesten van onder andere bondgenoot China.

De lancering vond vandaag plaats op de verjaardag van Kim Il-sung (1912-1994), grondlegger van het communistische Noord-Korea en grootvader van de huidige leider Kim Jon-un. Deze dag is een feestdag die de Dag van de Zon wordt genoemd.

Kim Jong-un bij een bezoek aan ruimtevaartcentrum

Het is vrijwel zeker dat Noord-Korea zijn langeafstandsraketten met atoomkoppen wil uitrusten. Toen het land in februari een langeafstandsraket lanceerde, kondigden de Verenigde Naties nieuwe sancties af die ook door China werden gesteund.

Ook nu is er kritiek uit China. "Atoomwapens maken Noord-Korea niet veiliger. Integendeel, deze kostbare militaire ondernemingen wurgen zijn economie", zei een woordvoerder van de Chinese regering.

De raket die werd gelanceerd was vermoedelijk van het type Musudan. Dit type heeft een bereik van 3000 kilometer en kan van een mobiele lanceerinstallatie worden afgevuurd. Wat er precies misging, is niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl