Oplaadpunt voor een elektrische bus
NOS Nieuws

Vieze ov-bus over negen jaar helemaal uit de roulatie

In 2025 moeten alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer rijden op elektriciteit of waterstof. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu maakt vandaag afspraken met alle vervoersregio's over de vervanging van vervuilende Nederlandse bussen.

De staatssecretaris wil dat de vervoerders haast maken met de komst van uitstootvrije bussen. De huidige bussen zijn vanwege hun CO2-uitstoot slecht voor het milieu en inwoners van steden hebben last van de stank en fijnstof.

In Noord-Brabant en Limburg rijden er al steeds meer elektrische bussen. Daar moet de rest van Nederland een voorbeeld aan nemen, vindt Dijksma. Over een paar jaar rijden alle busmaatschappijen daar volledig elektrisch.

Ze geeft de vervoersregio's negen jaar de tijd om over te stappen op de aanschaf van schone bussen. "Noord-Brabant en Limburg laten nu al zien dat uitstootvrije bussen een slimme investering zijn voor zowel ons milieu als de economie", aldus Dijksma. Zij denkt dat Nederlandse bedrijven technieken voor schone bussen kunnen ontwikkelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl