President Joko Widodo
NOS Nieuws

Indonesische president brengt bezoek aan Nederland

Volgende week brengt de Indonesische president Joko Widodo een tweedaags bezoek aan Nederland. Tijdens een korte trip door de Europese Unie doet Widodo als laatste land Nederland aan. Het is zestien jaar geleden dat een Indonesisch staatshoofd een bezoek bracht aan Nederland.

Widodo wordt ontvangen door de koning, overlegt met premier Rutte en brengt onder meer een bezoek aan de Tweede Maasvlakte in Rotterdam.

Handel en terreur

Hoog op de agenda staan de versterking van de economische banden tussen Indonesië en Nederland, en de strijd tegen terrorisme. Widodo spreekt ook met koningin Máxima over de verstrekking van kredieten aan de allerarmsten, een zaak waarvoor de koningin zich uit naam van de VN hard maakt.

In 2010 liep het staatsbezoek van Widodo's voorganger, president Yudhoyono, pijnlijk mis doordat Molukse activisten de president wilden laten arresteren als hij voet op Nederlandse bodem zette. Volgens de Molukkers werden hun sympathisanten in Indonesië opgesloten en gemarteld. Op het laatste moment liet Jakarta weten dat de president thuis bleef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl