Yudhoyono zegt staatsbezoek af

De Indonesische president Yudhoyono (l)»
De Indonesische president Yudhoyono (l) EPA

De Indonesische president Yudhoyono heeft zijn staatsbezoek aan Nederland op het laatste moment afgezegd. Hij zou morgenochtend in Nederland aankomen.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de afzegging inmiddels bevestigd. Eerder zei de RVD nog dat er contacten waren met de Indonesische regering om te kijken of het bezoek toch kon plaatsvinden.

Kort geding

Yudhoyono geeft als reden voor het afzeggen van het bezoek het kort geding dat de Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) tegen hem heeft aangespannen. RMS-president John Wattilete zegt dat de Indonesische president aanhangers van de RMS laat opsluiten en martelen.

Hij wil dat Yudhoyono wordt gearresteerd bij aankomst in Nederland. De Indonesische president noemt dat een belediging voor Indonesië.

Correspondent Michel Maas zegt dat Yudhoyono het kort geding tegen hem als "belediging en miskenning van de nationale trots van Indonesië" ziet. "Een staatsbezoek leek hem op dit moment niet meer opportuun", zegt Maas.

Immuniteit

Ondanks het afzeggen van het staatsbezoek ging het kort geding vanmiddag gewoon door. Morgenochtend komt de rechtbank in Den Haag met een uitspraak.

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft Indonesië tot twee keer toe verzekerd dat president Yudhoyono niet opgepakt zal worden, omdat die als president immuniteit geniet. De uitkomst van het kort geding heeft daarop geen invloed.

Michel Maas denkt dat Yudhoyono zich bij een staatsbezoek toch niet op zijn gemak zou hebben gevoeld. Volgens hem heeft de president gezegd dat "er een psychologisch verkeerde sfeer is ontstaan".

Programma

Het staatsbezoek van Yudhoyono zou het eerste zijn van een Indonesische president aan Nederland sinds Soeharto in de jaren zeventig ons land bezocht.

Op het programma stonden onder meer ontmoetingen met koningin Beatrix en premier Balkenende. Er zouden afspraken worden gemaakt over intensievere samenwerking op het gebied van politiek, handel en veiligheid. Donderdag zou Yudhoyono een krans leggen bij het Nationaal Monument op de Dam.

Nieuwe datum

Op verzoek van Indonesië wordt gekeken naar een nieuwe datum voor het staatsbezoek. Correspondent Maas denkt dat de afzegging van het bezoek niet uitstel, maar afstel is. "Dit staatsbezoek vergde jaren aan voorbereiding en was al eens afgezegd. Voordat een echt staatsbezoek opnieuw is voorbereid, kunnen er jaren overheen gaan".

Deel deze pagina

Video

De Indonesische president Yudhoyono komt morgen niet naar Nederland. Hij ziet op het laatste moment af van... zijn staatsbezoek. Als belangrijkste reden noemt Yudhoyono het kort geding dat vanmiddag in Den Haag dient. De RMS, de Zuid-Molukse regering in ballingschap, eist in het kort geding dat Yudhoyono bij aankomst in Nederland direct zou worden opgepakt.

 • Indonesische president zegt staatsbezoek af

  De Indonesische president Yudhoyono komt morgen niet naar Nederland. Hij ziet op het laatste moment af van... zijn staatsbezoek. Als belangrijkste reden noemt Yudhoyono het kort geding dat vanmiddag in Den Haag dient. De RMS, de Zuid-Molukse regering in ballingschap, eist in het kort geding dat Yudhoyono bij aankomst in Nederland direct zou worden opgepakt.

 • Michel Maas over afzegging staatsbezoek Yudhoyono

  De Indonesische president Yudhoyono komt niet naar Nederland. Hij ziet op het laatste moment af van zijn... staatsbezoek. Als belangrijkste reden noemt hij het kort geding dat vanmiddag in Den Haag dient. De RMS, de Zuid-Molukse regering in ballingschap, eist daarin dat Yudoyono bij aankomst in Nederland direct zou worden opgepakt. Hij zou morgen aankomen. Correspondent Michel Maas volgt het nieuws over de afzegging.

 • Molukkers wilden actie tijdens bezoek Yudhoyono

  De Molukkers in Nederland hadden een groot aantal acties gepland tijdens het staatsbezoek. Eén ervan was het... kort geding dat vanmiddag diende.

 • Molukse kwestie belastend voor relatie met Indonesië

  De aanwezigheid van een grote groep Molukkers in Nederland en hun strijd voor een eigen onafhankelijke... republiek heeft de relatie met Indonesië altijd belast.

Audio

 • Correspondent Michel Maas over bezoek Yudhoyono De Indonesische president Yudhoyono heeft zijn staatsbezoek aan Nederland afgezegd. Correspondent Michel Maas in Jakarta.
 • Oud-minister Bot zou bij bezoek Yudhoyono aanwezig zijn De Indonesische president Yudhoyono komt niet naar Nederland. Het staatsbezoek werd vanochtend op het laatste moment afgezegd.... Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot zou bij het bezoek aanwezig zijn.
 • Verslaggever Henrik-Willem Hofs bij kort geding De Indonesische president Yudhoyono komt niet naar Nederland. Het staatsbezoek werd vanochtend op het laatste moment afgezegd... vanwege het kort geding dat Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) tegen hem heeft aangespannen. Henrik Willems Hofs is bij dat kortgeding in Den Haag.
 • Yudhoyono zegt staatsbezoek aan Nederland af De Indonesische president Yudhoyono heeft op het laatste moment zijn staatsbezoek aan Nederland afgezegd. Correspodent Michel Maas... volgt het nieuws over de afzegging.
 • John Wattilete (RMS) reageert op afzegging staatsbezoek Yudhoyono Het staatsbezoek van de Indonesische president Yudhoyono aan Nederland zou morgen beginnen. Maar op het allerlaatste moment heeft... de president afgezegd omdat de RMS een kort geding had aangespannen om Yudhoyono te laten arresteren in Nederland. President in ballingschap John Wattilete van de RMS reageert.
 • Kort geding over arrestatie Yudhoyono De Molukse regering in ballingschap, RMS, wil dat dat de Indonesische president Yudhoyono wordt gearresteerd. Vanmiddag dient een... kort geding om dat af te dwingen. Yudhoyono komt morgen voor een staatsbezoek naar Nederland. Wim Manuhutu is oud-directeur van het Moluks Historisch Museum en geeft toelichting.

Video en Audio

Meer video en audio