NOS Nieuws

Zalm: geen reden om te stoppen met Kanaaleilanden-constructie

Zalm verdedigt Kanaleneilanden-construct

ABN Amro-topman Gerrit Zalm zegt door te gaan met de omstreden constructie die door de Panama Papers aan het licht kwam. "Ik zie geen reden om hiermee te stoppen", zei hij na afloop van een hoorzitting over het ECB-beleid in de Tweede Kamer.

ABN Amro helpt klanten met bezittingen in belastingparadijzen om buiten beeld te blijven. De bank treedt op als aandeelhouder van een vennootschap in een belastingparadijs, om te verhullen wie de werkelijke (mede-)eigenaar is. Daardoor valt voor de Nederlandse Belastingdienst niet te achterhalen wie de werkelijke aandeelhouders zijn.

Informatie-uitwisseling

"Wij verhullen niet", zei Zalm. "Van iedere rekening weten wij welke persoon daar achter zit. Wij spreken vrijdag met de belastingdienst over dit onderwerp. Er is nu al informatie-uitwisseling met de Amerikaanse fiscale autoriteiten en met terugwerkende kracht zal dat ook gaan gelden voor nog honderd andere landen, waaronder Nederland. Dus dan wordt er automatisch gerapporteerd over alle Nederlanders die beleggingen hebben op de Kanaaleilanden."

Vanaf volgend jaar gaat ABN Amro die gegevens met de landen delen. "Dit gaat dus de goede kant op, ook vanuit de optiek van de Belastingdienst. Ik zie dit niet als een groot probleem."

Misbruik niet uitgesloten

Zalm vindt dat mensen legitieme redenen kunnen hebben om deze constructie te gebruiken. "Als wij vermoeden dat er sprake is van bewuste belastingontduiking dan werken we er niet aan mee en dan willen we die klant ook kwijt. Ik kan niet uitsluiten dat er misbruik van wordt gemaakt, maar dat kan ik ook niet als iemand een kluisje huurt en daar zwart geld in legt."

Maandag bevestigde ABN Amro het bestaan van de constructie. Toen verdedigde de bank die ook al.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl