ABN Amro verdedigt omstreden constructie
ABN Amro bevestigt dat niet-beursgenoteerde beleggingen van vermogende particulieren worden ondergebracht onder een andere naam op Guernsey, dat als belastingparadijs te boek staat. Trouw en Het Financieele Dagblad berichtten vanochtend over de constructie, waarmee de bank eigenaren zou helpen hun bezittingen te verhullen.
Maar volgens ABN Amro betekent dit niet dat de bank meewerkt aan belastingontduiking. "Ik betreur de suggestie die is gewekt", zegt Jeroen Rijpkema van ABN Amro Private Banking. "Het is niet onze bedoeling om de identiteit van klanten te verhullen."
Achter de voordeur
Toch is dat wel mogelijk door de constructie van ABN. Maar volgens Rijpkema kunnen mensen ook goede redenen hebben om hun vermogen te willen anonimiseren, om bijvoorbeeld privéredenen, of om zichzelf te beschermen tegen diefstal.
"Ik kan u garanderen dat we niet meewerken aan belastingontduiking. Maar ik weet niet wat een klant doet achter zijn voordeur. Als we erachter komen dat een klant dat doet, nemen we ook afscheid van die klant", zegt Rijpkema.
Fiscus
Helemaal anoniem zijn die klanten niet. Ze zijn bekend bij de bank, en bij de beheerder van de trust die voor hen is opgezet. Die gegevens staat de bank af als de fiscus daarom vraagt.
Dat opvragen gebeurde tot nu toe niet op grote schaal, maar het afgelopen jaar is de VS begonnen met het opvragen van gegevens. Vanaf 1 januari 2017 gaat de bank de gegevens over dit jaar ook overhandigen van ingezetenen van OESO-landen. Die gegevens gaan via de belastingdienst van Guernsey naar de betreffende landen.
ABN zegt als twee na grootste private bank in de eurozone zo'n 199 miljard euro aan bezittingen te beheren. De constructie via het bedrijf op Guernsey zou gebruikt worden voor duizenden, voornamelijke buitenlandse, vermogende particulieren.
Niet zomaar stopzetten
De diensten die nu in opspraak zijn geraakt, noemt Rijpkema belangrijk voor de bank, waardoor het niet zomaar mogelijk is om die diensten stop te zetten. "We moeten verschillende belangen afwegen, ook die van de aandeelhouder."
De aandelen van ABN zijn nog grotendeels in handen van het ministerie van Financiën. Dat ministerie wil pas reageren als de gevraagde gegevens van ABN Amro binnen zijn.