Mark Zuckerberg
NOS Nieuws

Facebook zet in op chatbots, om ook daar weer aan te verdienen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft tijdens een presentatie in San Francisco de richting geschetst die hij de komende tien jaar wil opgaan. Zijn presentatie was opvallend politiek geladen en deed daarmee denken aan Apple-topman Tim Cook, die in maart inging op het thema privacy.

Zuckerberg beperkte zich niet tot een uiteenzetting over de strategie van Facebook. Hij ging ook in bedekte termen in op de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de vrijheid van meningsuiting. Zo deelde hij een sneer uit naar Donald Trump: "Ik hoor angstige stemmen die oproepen om muren te bouwen en mensen te labelen als anders." De topman benadrukte de waarde van een open samenleving.

Miljardenpubliek

Vervolgens ging het over de toekomst van Facebook. Dat bestaat al enkele jaren niet meer alleen uit het bekende blauwe platform. Zuckerbergs bedrijf bezit meerdere goedlopende apps die allemaal hun eigen miljoenen- en zelfs miljardenpubliek hebben.

Het bedrijf kondigde twee nieuwe ontwikkelingen aan. De belangrijkste is het zogenoemde Messenger Platform. Facebook wil dat ontwikkelaars de komende tijd chatbots gaan maken voor zijn berichtendienst Messenger.

Daarmee moet het mogelijk worden om te 'chatten' met bijvoorbeeld CNN of de bloemist. Het bedrijf gelooft dat Messenger het primaire platform voor bedrijven kan worden om contact te hebben met hun klanten. En als de klant dan bij het bedrijf iets koopt, krijgt Facebook daar waarschijnlijk een percentage van.

Facebook is overigens niet de enige die inzet op chatbots. Ook softwaregigant Microsoft is hier volop mee bezig. Wel heeft het sociale netwerk op dit moment de beste kaarten.

Daarnaast werd een zogenoemde API voor Facebook Live beschikbaar gesteld, een live videodienst, vergelijkbaar met Twitter’s Periscope. Met deze API kunnen ontwikkelaars aan de slag gaan om de technologie te integreren in producten zoals drones. Dronemaker DJI heeft daar al plannen voor.

Een ander gebied waar Facebook zich op concentreert is virtual reality. Met Samsung wordt samengewerkt om de technologie in te zetten in de Gear VR, een soort skibril waar gebruikers een smartphone in kunnen stoppen om zo een virtual reality-ervaring te krijgen.

Facebook heeft ook zijn eigen bril, de Oculus Rift. De ontwikkeling daarvan staat nog maar in de kinderschoenen, maar tijdens de presentatie liet Zuckerberg wel zien waar het wat hem betreft naartoe gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl