Apple-topman Tim Cook tijdens het Apple-event dat onder andere draaide om de iPhone SE
NOS Nieuws

Apple lanceert nieuwe iPhone, maar wil ook praten over privacy en het milieu

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

"We hebben de verantwoordelijkheid om jouw data en privacy te beschermen, we zijn dat onze klanten en ons land verschuldigd." Zo begon Apple-topman Tim Cook zijn presentatie in Californië, die eigenlijk in het teken stond van nieuwe producten.

Maar die moesten even wachten. Tijdens presentatie van een uur, gebruikte Apple bijna de helft om over zijn rechtszaak tegen de FBI en over andere maatschappelijke vraagstukken te praten. Zo vertelde het bedrijf hoe het omgaat met het milieu. In dat kader werd er onder meer een nieuw apparaat getoond dat iPhones recyclet.

Het waren opvallende veranderingen ten opzichte van eerdere perspresentaties, die vaak begonnen met een beetje borstklopperij: cijfers over hoe goed Apple's verschillende diensten het doen. Daar was dit keer niks te van te merken. Apple benadrukte de impact die het wil hebben op de maatschappij.

Charme-offensief

Dat is deels al langer onderdeel van Apple’s beleid op dit vlak, dat onder Tim Cook flink veranderd is. Toch was in deze presentatie ook wel een charme-offensief af te lezen. Apple wil hiermee bewijs leveren dat het meer is dan alleen een geldmachine.

Het zijn namelijk voorbeelden die de publieke opinie in de rechtszaak tegen de FBI in Apple's voordeel kan keren. Niet voor niets heeft Apple de datum van zijn presentatie een weekje doorgeschoven, naar vlak voor de zittingsdag. Die is morgen.

Grote producten in een klein jasje

De presentatie stond verder vooral in het teken van kleinere apparaten. De afgelopen jaren heeft Apple zijn productlijn uitgebreid met grote varianten van de iPhone en iPad. Vandaag lanceerde Apple de iPhone SE, een telefoon in het jasje van de kleinere iPhone 5s, met de kracht van de grotere iPhone 6s.

Volgens Apple hebben veel klanten de afgelopen tijd gevraagd om zo’n toestel. Daarnaast beginnen volgens het bedrijf veel overstappers met een 4-inch variant, het formaat van de nieuwe SE. Cijfers laten daarnaast zien dat zo’n vijfde van alle gebruikers nog met een iPhone 5 of 5s werkt. Apple hoopt ongetwijfeld dat deze groep nu zal overstappen.

De iPad Pro, die 12,9-inch is, krijgt er daarnaast een broertje bij van 9,7-inch. Hetzelfde formaat als de iPad Air.

Megagroei zwakt af

De iPhone is al jaren het belangrijkste product voor Apple. De melkkoe van het bedrijf zorgde de afgelopen jaren voor een giga-groei. Maar het laatste kwartaal van 2015 zwakte die zoals voorspeld af. Apple verkocht maar net iets meer telefoons dan het jaar daarvoor. Al blijven het cijfers waar menig bedrijf jaloers op is.

Maar voor een bedrijf dat de afgelopen jaren gewend was alleen maar heel hard te groeien, zullen de getallen geen heel prettig gevoel hebben gegeven.

Apple-vicepresident Greg Joswiak kondigt de nieuwe iPhone SE aan

De iPhone SE zal de verkopen ongetwijfeld helpen opkrikken, al is het afwachten in welke mate. De telefoon gaat in Nederland 489 euro kosten en is hier vanaf begin april te koop.

Tegelijk met de nieuwe producten maakte Apple ook bekend dat iOS 9.3 beschikbaar komt. De nieuwe softwareversie beschikt onder andere over een modus die 's avonds automatisch het licht van de telefoon wat geler maakt, wat het beeldscherm 's avonds leesbaarder moet maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl