Patrouille in Schaarbeek
NOS Nieuws

Terroristen Brussel en Parijs hadden contact over aanslagen met IS in Syrië

De terroristen die aanslagen pleegden in Parijs op 13 november en in Brussel op 22 maart hadden van te voren contact met IS in Syrië. Volgens de Belgische VRT en de Franse krant Libération zouden ze hebben overlegd over de aanslagen die ze planden. Dat blijkt uit een geluidsbestand op de laptop van Ibrahim el-Bakraoui. Hij blies zichzelf op bij de aanslag op de luchthaven Zaventem.

Na de aanslagen werd zijn computer teruggevonden in een vuilnisbak in Schaarbeek, vlakbij het appartement waar de terroristen de aanslagen voorbereid zouden hebben.

Volgens de VRT is het geluidsbestand een opname van een of meerdere gesprekken tussen een van de terroristen hier en iemand in Syrië. In het gesprek zouden ze brainstormen over mogelijke doelwitten in België en Frankrijk. Ze zouden ook hun tactiek bespreken.

EK Voetbal

Mohamed Abrini, die een paar dagen geleden werd opgepakt voor de aanslag in Brussel, heeft verklaard dat het netwerk van terroristen opnieuw wilde toeslaan in Frankrijk. Volgens Libération noemde hij daarbij het EK Voetbal in Frankrijk komende zomer. Het federaal parket wil daar volgens de VRT niets over kwijt.

Maar die plannen om opnieuw een aanslag te plegen in Frankrijk, zo liet Abrini weten tijdens een verhoor, werden doorkruist door de arrestatie van Salah Abdeslam op 18 maart. Hij was de laatste overlevende verdachte van de aanslagen in Parijs. Het Federaal Parket verklaart dat er meerdere aanwijzingen zijn dat de overgebleven terroristen zich zo opgejaagd voelden door de snelle vorderingen in het recherchewerk, dat ze hun plannen omgooiden. En daarom besloten ze in Brussel toe te slaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl