De bewaking in de Franse hoofdstad is verscherpt
NOS Nieuws

Terroristen Brussel wilden eigenlijk aanslag in Frankrijk plegen

Na de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar wilden terroristen opnieuw een aanslag in Frankrijk plegen. Dat heeft de opgepakte terreurverdachte Mohamed Abrini tijdens een verhoor verklaard. Het Belgische Federaal Parket (Openbaar Ministerie) heeft de uitspraak van Abrini bevestigd.

De plannen voor een nieuwe aanslag in Frankrijk werden volgens Abrini doorkruist door de arrestatie op 18 maart van Salah Abdeslam, de laatste overlevende verdachte van de aanslagen in Parijs. Het Federaal Parket verklaart dat er meerdere aanwijzingen zijn dat de overgebleven leden van de terreurcel zich zo opgejaagd voelden door de snelle vorderingen in het recherchewerk, dat ze hun plannen omgooiden.

In plaats toe te slaan in Frankrijk deden ze dat op 22 maart in Brussel, op vliegveld Zaventem en in metrostation Maalbeek. Daarbij vielen 32 doden.

Testament

Een van de aanslagplegers die zichzelf opbliezen op het vliegveld, schreef in een 'testament' op zijn laptop ook dat hij in verwarring was en zich opgejaagd voelde na de aanhouding van Abdeslam.

Abrini werd vrijdag in Anderlecht op straat aangehouden. Hij heeft gisteren bevestigd dat hij de gezochte derde man is van de terreuraanslag op Zaventem, de 'man met het hoedje'.

Het Federaal Parket heeft bekendgemaakt dat Abrini wordt verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moorden en pogingen tot terroristische moorden.

Het is niet zeker of nu alle leden van de Belgische terreurcel zijn opgerold. Het onderzoek van politie en justitie gaat nog verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl