NOS Nieuws

Stijging melding tekenbeten na zachte winter

Steeds meer mensen melden een tekenbeet. Op de speciale site Tekenradar.nl is dat vorig jaar bijna 12.000 keer gedaan. Opvallend is dat de afgelopen winter twee keer zoveel beten werden gemeld als eerder, mogelijk doordat de winter vrij zacht was.

Overigens zijn die 12.000 meldingen maar een fractie van het totale aantal tekenbeten, ruim 1 miljoen. Tekenbeten kunnen leiden tot de ziekte van Lyme, waar je dood aan kunt gaan. Per jaar krijgen 2 op de 100 mensen met een tekenbeet ook daadwerkelijk de ziekte van Lyme. Bij de meeste van hen verdwijnen de klachten na behandeling met een antibioticakuur.

Huiduitslag

Het RIVM in Bilthoven heeft met een aantal ziekenhuizen onderzoek gedaan naar de relatie tussen tekenbeten en de ziekte van Lyme. Gebleken is dat de huiduitslag door de ziekte van Lyme niet altijd een karakteristieke rode ring is, maar in een derde van de gevallen een egaal rode vlek, die steeds groter wordt.

Teken zitten in het bos, maar niet alleen in bomen, zoals veel mensen denken. Ze verschuilen zich ook in laag struikgewas of zelfs grassprieten, wachtend tot hun prooi in de vorm van mens of dier langskomt. Daarna bespringen ze hun slachtoffer en zuigen zich vast in de huid. Teken kunnen het best verwijderd worden met een pincet of een speciale tekenpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl