Naar buiten? Pas op, ook teken hebben lentekriebels

Velen gaan er vandaag en morgen op uit om te genieten van het mooie weer en de ontluikende natuur. Maar pas wel op, want door de plotseling hogere temperaturen verwacht het RIVM dat teken na hun winterslaap tot grote activiteit komen.

Dat is geen reden om binnen te blijven, maar wel om bij thuiskomst je lijf te controleren op tekenbeten. Vooral in het oosten en zuiden van het land, waar de temperatuur in korte tijd het sterkst is opgelopen, kunnen teken nu toeslaan.

Een tekenbeet hoeft nog niet ernstig te zijn, want niet iedere teek is drager van de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Wageningen University telt maandelijks het aantal teken

Aan een teek kun je niet zien of hij besmet is, zegt Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit en betrokken bij de site tekenradar.nl. Je moet volgens Van Vliet dan ook geen risico nemen. "Wacht niet met het controleren van je lichaam tot je later een keer onder de douche gaat.

Dat twee op de honderd mensen met een tekenbeet ziek worden, lijkt niet veel. "Maar bij anderhalf miljoen tekenbeten per jaar zijn dat toch 25.000 ziektegevallen", zegt Van Vliet.

De ziekte van Lyme openbaart zich door rode kringen op het lichaam. In het het gunstigste geval treden huidklachten op, maar besmetting kan ook leiden tot ernstige zenuwpijnen, hartkloppingen en spier- en gewrichtsaandoeningen.

Dat teken vooral in struiken en bomen op hun prooi wachten, is volgens Van Vliet een hardnekkig misverstand. "Ze zitten laag, bijvoorbeeld op de top van een grasspriet, en wachten tot ze zich kunnen vastklampen aan iets dat voorbijkomt. Als dat mensen zijn, haken ze zich vast aan de kleding en zoeken van daaruit een plek waar ze bloed kunnen drinken."

Ga de teek niet pesten, maar haal hem rustig recht omhoog.

Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit

Als een teek hebt, moet je hem meteen verwijderen. "Gebruik daarvoor een puntig pincet of als je die niet bij de hand hebt je nagels en pak hem zo dicht mogelijk bij de huid. Vermijd een draaibeweging, ga de teek niet pesten en haal hem rustig recht omhoog."

Teken hebben een voorkeur voor warme en vochtige plekken op het lichaam, zegt Van Vliet. "Let in het bijzonder op de liesstreek, de oksels en onder je horlogebandje. En vergeet vooral de kinderen niet te controleren, want als die in de bosjes spelen lopen die extra kans op een tekenbeet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl