'Parlementaire mini-enquête niet zinvol in affaire Panama Papers'
Een parlementaire mini-enquête naar belastingconstructies via Nederland naar aanleiding van de Panama Papers heeft op dit moment geen zin. Volgens hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars zit de kern van het probleem niet in Nederland. "In Nederland is te weinig informatie beschikbaar. De problematiek zit vooral in het buitenland."
Gisteren werd bekend dat een Kamermeerderheid een parlementaire mini-enquête wil naar belastingconstructies die via Nederland lopen. De Kamer wil zo achterhalen in hoeverre multinationals het Nederlandse belastingklimaat gebruiken om belastingen te ontwijken.
Gesprek met staatssecretaris
"De Tweede Kamer tast kennelijk in het duister over wat er precies aan de hand is", zegt Kavelaars in het NOS Radio 1 Journaal. "De Kamer zou daarover eerst in gesprek moeten gaan met de staatssecretaris van Financiën om vast te stellen of er tekortkomingen zijn in de informatievoorziening. Als dan blijkt dat het in Nederland goed geregeld is, moet je besluiten tot een internationale aanpak, bijvoorbeeld via de Europese Unie. Weet je na zo'n gesprek nog te weinig, dan kun je alsnog overgaan tot zo'n mini-enquête."
Volgens Kavelaars, ook werkzaam als directeur Wetenschappelijk Bureau bij Deloitte Belastingadviseurs, zit het grootste probleem in het buitenland. "We moeten beter zicht krijgen op de informatievoorziening tussen Nederland en andere landen. De EU en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn al bezig om de uitwisseling van fiscale informatie te verbeteren."
"Daar werken al veel landen aan mee, maar juist de landen die een rol spelen in de Panama Papers nog niet. De druk op die landen moet worden opgevoerd. Dan heb je informatie en weet je of je actie moet ondernemen."