Urgenda wil dat het kabinet sneller inzet op duurzame energie
NOS Nieuws

Urgenda: kabinet wil alleen maar rekken

Het kabinet vertraagt het sluiten van kolencentrales met een nieuw onderzoek naar de effecten daarvan, zegt directeur Marjan Minnesma van de klimaatorganisatie Urgenda. "Het kabinet duwt alles naar achteren. Ze gaan een jaar praten en een half jaar onderzoeken. En dan hopen ze dat er tegen die tijd weer verkiezingen zijn."

Ze reageert hiermee op een voorstel van het kabinet om onderzoek te doen naar het sluiten van twee kolencentrales: de Hemwegcentrale van Nuon in Amsterdam en de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg.

Volgens Minnesma neemt het kabinet het reduceren van de CO2-uitstoot niet serieus. "Er is helemaal geen dialoog en onderzoek meer nodig, want we weten donders goed wat er moet gebeuren. Maar het kabinet wil gewoon geen gedonder tot de verkiezingen."

'Nu beginnen'

Vorig jaar juni oordeelde de rechter in een door Urgenda aangespannen zaak dat de Nederlandse Staat in 2020 de CO2-uitstoot met minstens 25 procent moest hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990. "Hoe dat gebeurt is aan de overheid. Maar we weten allemaal dat je dat niet haalt als je dat in de laatste twee jaar gaat doen. De overheid moet nu beginnen met harde maatregelen."

"Dit is gewoon politiek. We laten de rotzooi voor een volgende groep. En eigenlijk moeten ze de verantwoordelijkheid nemen voor de volgende generatie", zegt Minnesma.

Meer uitstoot

Urgenda vindt het sluiten van de twee kolencentrales in Amsterdam en Geertruidenberg sowieso niet genoeg, omdat de drie nieuwe centrales die pas zijn geopend, het meest vervuilen.

"Dit zijn hele grote centrales waardoor we vorig jaar zelfs 12 procent meer CO2 zijn gaan uitstoten", zegt Minnesma. "Dus we zijn als Nederland eerst keihard de verkeerde kant op gaan bewegen, en dan gaan we nu twee kleintjes sluiten. Die grote moeten ook dicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl