Greenpeace: twee kolencentrales sluiten is niet genoeg
Het idee van het kabinet om twee kolencentrales te sluiten, is niet genoeg om de CO2-doelstellingen te halen, zegt Willem Wiskerke van Greenpeace. "Het gaat om twee oude centrales die ook relatief klein zijn. De nieuwe kolencentrales, die dit jaar zijn opengegaan, zijn veel groter."
Greenpeace vraagt zich daarom af wat het kabinet in september gaat besluiten. In die maand zou het kabinet met plannen komen om de CO2-uitstoot te reduceren. Dat zijn doelstellingen die klimaatorganisatie Urgenda via de rechter heeft afgedwongen.
"Ik denk dat dit een poging is om de politieke discussie voor de zomer af te ronden, zodat de druk van de ketel gaat", zegt Wiskerke in het NOS Radio 1 Journaal. "Dus dat er na de zomer geen politieke discussie meer is, maar dat is niet wat de Kamer en wij van plan zijn."
D66 en de PvdA zijn tevreden met het onderzoek en vinden het voor 2020 voldoende als alleen de twee oudere centrales worden gesloten. De VVD wil eerst zeker weten of het sluiten van de twee centrales überhaupt nodig is.
Alle centrales sluiten
Greenpeace vindt het goed dat de twee centrales uit de jaren 90 sluiten, maar zegt dat het goedkoper is als alle kolencentrales in één keer sluiten. "Als je de centrales één voor één moet uitkopen, ben je heel duur uit." Volgens Wiskerke zou het kabinet dat kunnen als het via een wet een CO2-norm stelt.
Daarmee zouden ook de nieuwe kolencentrales gelijk weer moeten verdwijnen. "Die stoten echt veel meer CO2 uit. Die zijn ontzettend vervuilend", zegt Wiskerke.
Er zijn plannen om bij één van die centrales CO2 op te slaan, maar dat zou maar drie jaar gebeuren en veel geld kosten. "1,5 miljard euro aan belastinggeld, dus allemaal door ons betaald."