Chinese toeristen in Rotterdam
NOS Nieuws

'Chinezen komen bijna nooit in groepen'

De ene toerist is de andere niet en dat geldt zeker voor die uit China, weten ze in het openluchtmuseum Van Gogh Village in Nuenen.

Chinezen zijn zo weer weg, zegt voorzitter Jan Kees Lemkes van Van Gogh Village. "Ze kunnen in een uur het museum hebben gezien, iets in de winkel hebben gekocht en dan ook nog eens iets anders hier in Nuenen hebben bekeken."

Nederland wordt steeds populairder bij Chinese toeristen. Volgens het CBS steeg het aantal overnachtingen door Chinezen vorig jaar met 33 procent. Lemkes kan die groei bevestigen, al weet hij niet precies hoe groot het aandeel Chinese bezoekers in zijn museum is. "Wat het lastig maakt, is dat Chinezen bijna nooit in groepen komen."

Ze willen graag afdingen, bijvoorbeeld op de prijs van een kaartje.

Jan Kees Lemkes van het Van Gogh Village.

Net als Giethoorn en Hindelopen, die al langer populaire vakantiebestemmingen van Chinezen zijn, heeft Van Gogh Village zich de laatste tijd op bezoekers uit dat land ingesteld. Er is een audiotour die ze in hun eigen taal door het museum leidt. En in de winkel ligt een boek met werken van Van Gogh in een Chinese vertaling.

Ook is er iemand in het museum die kan tolken. Dat is soms wel nodig. "Ze willen graag afdingen, bijvoorbeeld op de prijs van een kaartje, zegt Lemkes. "Maar ze kunnen ook ruimhartig inkopen doen in de winkel."

Middenklasse

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) voorziet dat de groei in het toerisme uit China de komende tijd verder zal gaan. Vorig jaar kwamen 300.000 Chinezen naar Nederland, dit jaar verwacht het bureau er 350.000. De sterke groei neemt niet weg dat de groep uiteindelijk maar een kleine minderheid is in het geheel van buitenlandse bezoekers. Ter vergelijking: er kwamen vorig jaar 4,2 miljoen Duitse toeristen naar Nederland.

Vaak is een bezoek van Chinezen aan Nederland onderdeel van een Europese groepsreis, zegt Thérèse Ariaans van het NBTC. "Die gaan dan snel naar de Amsterdamse grachten, de molens en de tulpenvelden. Later komen ze vaak terug, maar dan niet in groepen. Je ziet dat ze gewend raken aan reizen en een groeiende middenklasse heeft daar ook geld voor."

Ze zijn gek op merk- en designspullen, die ze thuis als souvenir willen laten zien.

Thérèse Ariaans van het NBTC

Chinese toeristen besteden veel geld tijdens hun verblijf in Nederland. Opmerkelijk is dat outletcentra als die in Roermond en Lelystad erg in trek zijn. "Ze zijn gek op merk- en designspullen die ze thuis als souvenir willen laten zien."

Chinese toeristen zijn over het algemeen niet zuinig. "Gemiddeld geven buitenlandse toeristen in Nederland 700 euro per verblijf per persoon uit, bij de Chinezen is dat 1250 euro."

Bourtange

Het is dan ook geen wonder dat alle streken in Nederland hiervan willen profiteren. Zo wil het Groningse Statenlid Gert Engelkens dat zijn provincie zich als toeristische bestemming onder de aandacht brengt in China. "Ze houden daar van authenticiteit en dat hebben wij te bieden", zegt de PvdA'er. "Zoals de Waddenzee, de vesting Bourtange en de binnenstad van Groningen."

Binnenkort bespreekt Provinciale Staten een toerisme-visie voor de provincie. "Het college richt zich meer op bezoekers uit het binnenland. Ik zeg: kijk ook naar buitenlandse toeristen en dan vooral uit China."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl