NOS Nieuws Buitenland

Nieuwe beelden van man met het hoedje van aanslag in Zaventem

Nieuwe bewakingsbeelden aanslagpleger Zaventem

Het federaal parket in Brussel heeft een reconstructie gemaakt van de vluchtroute die de derde verdachte van de aanslag op het vliegveld van Zaventem heeft genomen. De man is nog altijd spoorloos. Hij werd bekend als de man met het hoedje, omdat hij een vissershoedje draagt op de foto die vlak voor de aanslag op Zaventem werd gemaakt.

Het OM toonde bij een persconferentie in Brussel niet eerder vertoonde filmbeelden die tijdens zijn vlucht door bewakingscamera's zijn gemaakt. Daarop is te zien dat de man rustig wegloopt. Onderweg gooide hij de witte regenjas weg, die hij op Zaventem droeg. De laatste beelden zijn van 09.50 uur, bijna twee uur na de aanslag.
 

De route die de verdachte nam. De aanslag op het metrostation was om 09.11 uur

De derde verdachte sloeg op 22 maart kort voor of tijdens de aanslag op de vlucht. Waarom is niet bekend. De tas met explosieven die hij bij zich had kwam niet tot ontploffing. Zijn twee metgezellen bliezen zichzelf op. Daarbij kwamen twaalf andere aanwezigen in de vertrekhal om. Bijna honderd mensen raakten gewond.

Een van de omgekomen terroristen was Ibrahim el Bakraoui, die vorig jaar via Schiphol uit Turkije terugkeerde. Hij werd geïdentificeerd met zijn vingerafdrukken. Zijn broer Khalid blies zich later op in een metro in het station Maalbeek. Ook hij is geïdentificeerd door middel van zijn vingerafdrukken.

De gezochte derde verdachte net voor de aanslag EPA

STER reclame