NOS Nieuws

Aanslag Zaventem had nog groter kunnen zijn

De aanslag op het vliegveld in Zaventem had nog een stuk heftiger kunnen zijn. Een van de drie terroristen is gevlucht en heeft zijn tas met explosieven niet laten ontploffen. In die tas zaten de zwaarste explosieven, heeft het Belgische Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De bom was zeer instabiel en is op een later moment alsnog spontaan ontploft. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Die vielen alleen bij de twee eerdere explosies.

De taxichauffeur die de drie naar het vliegveld heeft gebracht, heeft volgens de VRT verklaard dat de mannen eigenlijk vijf koffers hadden willen meenemen, maar dat de taxi daarvoor te klein was. Ze zouden zich daar erg kwaad over hebben gemaakt.

Broers

De aanslagen in Brussel zijn gepleegd door onder anderen de broers Ibrahim en Khalid el Bakraoui. Ibrahim was een van de daders van de zelfmoordaanslag bij Zaventem. Hij is geïdentificeerd door middel van zijn vingerafdrukken.

Khalid pleegde de zelfmoordaanslag in de metro. Ook hij is geïdentificeerd door middel van zijn vingerafdrukken.

Zaventem

De Belgische politie gaf gisteren beveiligingsbeelden vrij van de drie terroristen op Zaventem. De middelste is daarvan Ibrahim el Bakraoui. De linker man heeft zichzelf ook opgeblazen. Zijn identiteit is nog onbekend.

Ibrahim el Bakroaoui is te zien in het midden van de foto

De derde man, die wegvluchtte, staat rechts op de beelden. Zijn identiteit is onbekend en hij is nog voortvluchtig.

De camerabeelden zijn niet van erg goede kwaliteit. Volgens de VRT kan de taxichauffeur een belangrijke rol spelen bij het identificeren van de terroristen.

Gisteren waren er berichten dat er automatische vuurwapens zijn gebruikt bij de aanslag op het vliegveld, maar het OM zegt dat er buiten de explosieven geen wapens zijn gevonden.

Huiszoekingen

Na de aanslagen heeft de politie op verschillende plaatsen huiszoeking gedaan. Daarbij zijn zeker twee mensen meegenomen voor verhoor. Een van hen is weer vrijgelaten.

Politie doet huiszoeking in Anderlecht

Een taxichauffeur, die de drie terroristen naar het vliegveld had gebracht, heeft de politie geleid naar het appartement waar de daders hun aanslag voorbereidden. In dat appartement is 15 kilo van de springstof TATP gevonden. Verder lagen er 150 liter aceton, 30 liter waterstofperoxide en verschillende materialen om bommen mee te maken, zoals ontstekingsmechanismen, plastic bakken en een grote zak met schroeven en bouten.

Testament

In een vuilnisbak in dezelfde straat is een laptop gevonden, die het testament van Ibrahim el Bakraoui bevatte. In het testament zegt hij dat hij zich radeloos voelt, geen kant op kan en niet in een cel wil eindigen.

Bij de aanslagen in Brussel vielen zeker 32 doden en raakten 270 mensen gewond.

Dreigingsniveau 4

In België blijft dreigingsniveau 4 voorlopig gehandhaafd, het hoogste niveau. Volgens Paul Van Tigchelt, topman van het anti-terreurorgaan OCAD, is de dreiging nog zeer ernstig en imminent. "De imminentie zit in het feit dat een aantal betrokkenen nog niet is gearresteerd. Verder kan ik daar niet concreet op ingaan."

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon vindt dat het hoogste niveau langere tijd aangehouden moet kunnen worden. Dat zei hij voor aanvang van een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

Hij zei te beseffen dat dat veel vergt van de organisatie bij de politie- en veiligheidsdiensten. Wat Jambon betreft kunnen de controles door militairen in de treinstations in Brussel zo lang als nodig is doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl