Topman Gerrit Zalm van ABN Amro ANP

ABN Amro-topman Gerrit Zalm heeft fel uitgehaald naar de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi. "Hij kan beter op z'n handen gaan zitten of een kaartclubje beginnen", aldus Zalm in een interview met de NOS.

Zalm wijst op de rente die door Draghi steeds verder wordt verlaagd. De ABN Amro-topman is bang dat de rente zo ver omlaag gaat, dat er door spaarders straks geld moet worden bijgelegd in plaats van dat ze rente krijgen. 

"Dat zullen spaarders niet begrijpen", zegt Zalm. "Het leidt tot gevaarlijke situaties. Mensen gaan dan contant geld in huis houden met alle risico's van dien. Ik raad de ECB aan daarvan weg te blijven."

Zalm zegt te kunnen garanderen dat de ABN de rente op sparen niet negatief maakt, zolang Draghi de rente niet verder verlaagt. Dus bij een verdere verlaging lijkt die garantie minder zeker.

Werkt niet

De ECB neemt de maatregelen om de Europese economie te stimuleren. De inflatie is erg laag en de ECB wil dat die door de maatregelen gaat stijgen.

"Die maatregel werkt voor Nederland niet", zegt Zalm. "De lage rente heeft vooral effecten op de pensioenfondsen. Die moeten de uitkeringen daardoor verlagen en daardoor worden de bestedingen geremd."

STER reclame