Het tellen van de stemmen op Schiermonnikoog
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe exitpoll: opkomst is 32 procent, grote meerderheid tegen

Het is nog onduidelijk of de opkomstdrempel van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne wordt gehaald. Volgens een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos komt het opkomstpercentage uit op 32 procent, met een foutmarge van 3 procentpunt. Het referendum geldt alleen als 30 procent van de kiesgerechtigden een stem heeft uitgebracht.

De foutmarge houdt in dat het opkomstpercentage volgens Ipsos nog op 29 procent kan komen, maar ook op 35 procent. Die kans is niet groot, zeggen onderzoekers van Ipsos. In een eerste exitpoll ging het bureau nog uit van een opkomstpercentage van 29 procent.

Het is al duidelijk dat een grote meerderheid van de stemmers tegen het verdrag heeft gestemd: 64 procent is tegen, 36 procent is voor, meldt Ipsos.

Serieus nemen

Nederlandse kiezers konden tot 21.00 uur voor, tegen of blanco stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. Ook blanco stemmen tellen mee voor de opkomst.

Ongeacht de uitslag is het een raadgevend referendum. Dat wil zeggen dat het kabinet de uitslag niet over hoeft te nemen. Gisteren lieten de fractieleiders van de zes grootste partijen in de Tweede Kamer wel weten dat het kabinet de uitslag serieus moet nemen.

Peiling

Ipsos hield de exitpoll in opdracht van de NOS. Het bureau baseert zich op een peiling bij veertig stembureaus. Tussen de 20.000 en 30.000 mensen hebben buiten het bureau op verzoek van Ipsos nogmaals hun stem uitgebracht.

De eerste exitpoll die om 21.00 uur werd bekendgemaakt was op basis van getelde stemmen tot 20.30 uur. Inmiddels zijn alle stemmen geteld die door stemmers bij Ipsos zijn gemeld.

Vanavond en vannacht komen vrijwel alle echte uitslagen binnen. Dat zijn de daadwerkelijk uitgebrachte stemmen in de stembureaus. Schiermonnikoog maakte als eerste de uitslag bekend.

Vanaf 22.00 uur worden die uitslagen live bekendgemaakt in Nieuwsuur op NPO 2. Op NPO Radio 1 is sinds 20.30 uur een speciale uitzending over het referendum bezig. Ook daarin worden de uitslagen bekendgemaakt.

Persoonlijke uitslagenpagina

Op nos.nl en in onze app kunt u op een interactieve kaart de uitslagen zien. Daar is ook de mogelijkheid om een melding aan te zetten voor de gemeenten waarvan je de uitslag wil zien. Je krijgt dan een melding in de kaart als de stemmen in die gemeente geteld zijn.

Let op: de meldingen werken alleen in de browser waarin je de alerts hebt ingevuld. Alerts die je aanzet op je mobiele telefoon, komen niet binnen op je laptop of computer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl