Een lange file bij Spontin, in het zuiden van België
NOS Nieuws

België zet politie in tegen vrachtwagenblokkades

De Belgische autoriteiten zetten de politie in om een eind te maken aan de wegblokkades door actievoerende vrachtwagenchauffeurs. Minister Jambon van Binnenlandse Zaken noemt de blokkades onacceptabel, onder meer omdat brandweer- en ziekenauto's geen benzine meer kunnen tanken.

Boze Belgische chauffeurs blokkeren sinds afgelopen vrijdag Waalse snelwegen en rijkswegen om te protesteren tegen de chaotische invoer van tolheffing op de Belgische wegen. Hun acties worden niet langer ondersteund door de transportsector.

Om 20.00 uur waren twee van de twintig blokkades opgeheven, melden Belgische media. De vrachtwagens hoefden niet weggesleept te worden, omdat de chauffeurs vrijwillig vertrokken.

De Nederlandse brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland klaagt over de snel oplopende schade doordat ook de Nederlandse vrachtwagenchauffeurs niet kunnen doorrijden.

België zet politie in tegen vrachtwagenblokkades

De gouverneurs van de vijf betrokken Waalse provincies hebben de federale overheid gevraagd in te grijpen. De politie doet eerst een oproep aan de chauffeurs om hun acties te staken.

Als dat wordt genegeerd, komt de politie direct in actie, waarschuwde Jambon. De minister zei het te betreuren dat er politie moet worden ingezet voor deze acties, terwijl eigenlijk alle politiecapaciteit nodig is om de veiligheid in het land te bewaken. In België is nog altijd dreigingsniveau 3 van kracht, na de recente operaties tegen terroristische cellen.

Weken

Hoelang de truckers nog willen actievoeren is niet duidelijk. "Een van de truckers, die overigens geen officiële woordvoerder is, zei me dat hij desnoods weken wil blijven staan hier op de snelweg", zegt verslaggever Thomas Spekschoor.

"Het maakt de truckers weinig uit, zeggen ze. Zij willen gewoon niet dat die tolheffing er komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl