Ook in het Rijksmuseum in Amsterdam kan worden gestemd
NOS NieuwsAangepast

In de grote steden loopt het geen storm voor referendum

In de grote steden lopen de opkomstpercentages van het Oekraïne-referendum gestaag op. Nergens loopt het storm. In Utrecht was de opkomst rond 19.45 uur 27,1 procent, in Rotterdam zo'n 22 procent.

Amsterdam heeft rond 17.45 uur een opkomstpercentage gemeld van 13,7. Daarmee is de opkomst in de hoofdstad wat lager dan in andere grote steden. In Den Haag had om 20.00 uur ruim 27 procent gestemd.

Het aantal mensen dat komt stemmen is cruciaal voor dit referendum: het is alleen geldig als ten minste 30 procent van de kiesgerechtigden komt opdagen.

In Groningen en Almere is de opkomst gemiddeld een paar procentpunt hoger dan in de vier grote steden. In Eindhoven had zo'n 17 procent tot het begin van de avond gestemd. Het beeld in kleinere plaatsen is divers. In sommige gemeentes is de grens van 30 procent al gehaald. Over het algemeen is de opkomst in grote steden wat lager dan in kleinere gemeentes.

Stembureau in woonkamer

Volgens persbureau ANP ligt het opkomstpercentage in de meeste plaatsen lager dan bij het EU-referendum van 2005. Toen was de opkomst 63 procent en stemde 62 procent tegen de Europese Grondwet.

In een woonkamer in Marle staat het kleinste stembureau van Nederland. Er wordt normaal een opkomst van meer dan 100 procent gehaald. Dat komt doordat kiezers daar speciaal naartoe komen. Bewoners Wim en Elly Westhoff zeggen tegen het ANP dat ze verwachten dat zo'n hoog percentage nu niet gehaald wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl