De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Klimkin
NOS Nieuws

Minister Oekraïne verzekert dat hervormingen zullen doorgaan

Voor de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Klimkin staat er bij het aanstaande referendum over het associatieverdrag veel op het spel. "Het gaat om Oekraïne, het gaat om democratie en de rechtsstaat en het gaat om Europese hervormingen in Oekraïne", zei hij in Amsterdam. Hij hoopte dan ook dat degenen die komende woensdag de moeite nemen om naar het stembureau te gaan, 'ja' stemmen.

De hervormingen waarover Klimkin het heeft, zoals de bestrijding van de wijdverbreide corruptie, gaan veel Oekraïners niet snel genoeg. "De verwachting van de mensen is hoog en wij moeten aan die verwachting zien te voldoen", zei hij.

Oekraïense minister: de hervormingen moeten slagen

Bij de politie worden hele korpsen gemoderniseerd en krijgen agenten veel meer betaald zodat ze geen steekpenningen meer zullen aannemen. Maar in de rest van het rechtssysteem blijven de veranderingen uit, erkent ook Klimkin. "We hebben 9000 rechters, die kun je niet in een maand of een half jaar vervangen. Dat kost dus tijd. Maar die hervormingen zijn wel in gang gezet."

Voor Klimkin is er geen weg meer terug, hoe moeizaam het proces ook verloopt. "Voor ons betekent het alles. De hervormingen moeten slagen. Falen is geen optie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl