NOS Nieuws

'Corruptie is grootste probleem Oekraïense handel'

Het associatieverdrag met de EU levert sommige bedrijven in Oekraïne veel extra inkomsten op. "We kunnen hier goede salarissen betalen, omdat we toegang hebben tot de Europese markt", zegt Alexandr Tunika, een van de directeuren van een goedlopend walnotenbedrijf.

Sinds een deel van het verdrag in werking is getreden, rijden er elk seizoen 150 vrachtwagens met walnoten naar Europa. Goed voor een miljoen euro extra aan inkomsten.

Tunika hoopt dan ook niet dat Nederland op 6 april in het referendum tegenstemt. "Als de handelsbelemmeringen opnieuw gaan gelden, is het heel slecht voor mijn bedrijf."

Corruptie

Maar zaken doen in Oekraïne blijft moeilijk, zegt Tunika. "De walnotensector is bij uitstek geschikt voor corruptie. Onze machthebbers stelen onze inkomsten. De veiligheidsdiensten zijn niet bezig met onze veiligheid, maar zogenaamd met de kwaliteit van mijn walnoten. Ze zeggen dat ze er iets mis is en willen dan geld hebben."

Ook laten de veiligheidsdiensten de vrachtwagens vaak Europa niet in. "Daardoor kan ik niet kan voldoen aan de wens van onze klanten. Corruptie is daarom mijn grootste probleem, niet de economische crisis in het land."

Het Oekraïense bedrijfsleven is grotendeels voor het associatieverdrag met de Europese Unie. Ze hopen dat de corruptie zal verminderen als het bedrijfsleven volgens Europese regels moet gaan werken.

Maar een deel van de oppositie in het parlement in Kiev noemt dat naïef om te denken. Parlementslid Boris Kalesnikov: "Oekraïne is nog niet klaar voor concurrentie met het Europese bedrijfsleven".

Kalesnikov is lid van de oppositie die van oudsher meer op Rusland is gericht. "Denken jullie in Europa dat via dat verdrag de corruptie hier wordt bestreden? Wat een onzin. We hebben hier inmiddels twintig organisaties die zich bezighouden met bestrijding van corruptie. En ze werken allemaal niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl