Een Afghaanse man protesteert tegen zijn opsluiting in het vluchtelingenkamp op Lesbos
NOS Nieuws

Chaos op Griekse eilanden aan vooravond van uitzettingen naar Turkije

In het vluchtelingenkamp op Lesbos weten de meeste vluchtelingen niet dat ze maandag naar Turkije kunnen worden gestuurd. "We zien niets van voorbereidingen en er is weinig nieuws over wat er gaat gebeuren" , vertelt Dorien Verheyen van Artsen zonder Grenzen in het NOS Radio 1 Journaal. "We kunnen alleen maar wachten."

Vluchtelingen die geen recht hebben op asiel worden vanaf maandag teruggestuurd naar Turkije. Om hoeveel mensen het gaat is nog niet duidelijk. Omdat Turkije illegale migranten weer opneemt vanuit Europa, neemt Europa vluchtelingen over uit Turkse kampen. Ook dat begint vanaf maandag.

Om te voorkomen dat vluchtelingen in de tussentijd het Griekse vasteland bereiken, zitten er nu zo'n 700 mensen opgesloten in het kamp op Lesbos. "De capaciteit is bijna bereikt", zegt Verheyen. "Mensen zitten al een week zonder informatie, ze weten niet waarom ze opgesloten zitten en vragen nog altijd wanneer ze naar het vasteland kunnen om door te reizen, verder Europa in."

De protesten van vluchtelingen op Lesbos waren tot nog toe vreedzaam, maar Verheyen vreest voor ongeregeldheden. "Ik hoop dat dat niet gebeurt, maar de spanning stijgt."

Chios

Op het Griekse eiland Chios ging het gisteren al mis: daar gingen Afghaanse mannen Syrische gezinnen te lijf met stokken en stenen. De politie greep niet in omdat er te weinig agenten op het eiland zijn. Honderden Syriërs vluchtten uit het kamp en zitten nu in de haven. Daar wachten ze op een boot naar Athene maar het is onduidelijk of die daadwerkelijk komt.

Waarom het uit de hand liep is niet helemaal duidelijk, vertelt verslaggever Saskia Dekkers, die op Chios is. "Afghanen zeggen dat het de Syriërs waren, de Syriërs dat het de Afghanen waren. Maar je moet je voorstellen: dit kamp was bedoeld voor 1.100, 1.200 mensen en er zittent 1.500 vluchtelingen. Iedereen zit ook echt opgesloten, ze kunnen geen kant op. Mensen leven onder enorme spanning en dan hoeft er maar iets te gebeuren of er breken gevechten uit."

Ook de migranten op Chios weten nog niet wie er maandag teruggestuurd wordt naar Turkije. De vraag is of dat onder deze omstandigheden überhaupt gaat lukken, maar de burgemeester heeft er volgens Dekkers vertrouwen in. "Hij zegt dat het nu gaat om een groep die toch al geen asiel wilde vragen. Maar de mensen die ik heb gesproken zullen zich gaan verzetten. Misschien moet er dan geweld gebruikt gaan worden, moeten mensen geboeid worden. We weten gewoon niet precies wat er gaat gebeuren."

Ondanks de problemen van de afgelopen dagen, moet het akkoord tussen de Europese Unie en Turkije gewoon worden uitgevoerd, benadrukt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. "Anders wordt het chaos in Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl