Griekenland registreert de vluchtelingen wel, maar stuurt ze terug wanneer ze geen kans maken op asiel
NOS Nieuws

Vluchtelingen ondanks kritiek maandag terug naar Turkije

Vluchtelingen die geen recht hebben op asiel in Europa worden vanaf komende maandag gewoon teruggestuurd naar Turkije. Dit ondanks kritiek van Amnesty International en vluchtelingenorganisatie UNHCR op de Turkse regering.

De Europese Commissie zegt alle kritiek nauwkeurig te onderzoeken, maar blijft erbij dat het terugzenden volgens afspraak maandag begint. "We nemen de berichtgeving zeer serieus, we stellen een onderzoek in en dat zullen we met Turkije bespreken", zegt een woordvoerster van de Europese Commissie in Brussel.

Volgens Amnesty stuurt Turkije op grote schaal vluchtelingen terug naar de burgeroorlog in Syrië, wat volgens de organisatie in strijd is met internationale verdragen.

Hobbels

Hoeveel vluchtelingen maandag vanuit Griekenland worden teruggestuurd is nog niet duidelijk. Aanvankelijk zou het om 500 mensen gaan, maar de woordvoerster kon dat getal niet bevestigen. "Het hangt van een groot aantal logistieke factoren af. En het moet volgens de juiste juridische procedures gaan."

Een van de hobbels die nog moeten worden genomen is het Griekse parlement. In Athene moet nog een aantal wetswijzigingen worden goedgekeurd. Mogelijk gebeurt dat vandaag.

Volgens de Europese Commissie zal er volgende week geen rode lijn worden overschreden. De UNHCR liet eerder weten bang te zijn dat er vanaf volgende week deportaties zouden plaats vinden en vroeg om garanties om dit tegen te gaan. De verantwoordelijk EU-commissaris Dimitri Avramopoulos reist maandag naar Turkije om erop toe te zien dat er geen afspraken worden geschonden.

Protocollen

Maandag zullen er nog geen Syriërs naar Europa komen. Dat was wel onderdeel van het eerder afgesproken 'ruilplan' van de Europese leiders. In ruil voor elke Syriër die terug wordt gestuurd zou er één Syriër naar Europa komen.

Volgens de commissie zijn nog niet alle formele documenten en protocollen klaar die daarvoor nodig zijn. Turkije is bezig dat snel in orde te maken, zegt de woordvoerster van de Europese Commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl