ANP

De voetbalbonden van Nederland en België waren volgens voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter vanaf het begin kansloos in hun poging om het WK van 2018 binnen te halen. "Jullie hadden geen kans, omdat jullie een dubbele kandidatuur hadden", zegt de Zwitser in een interview met de NOS. 

Na het WK van 2002, dat in Japan en Zuid-Korea werd gehouden, was het volgens Blatter duidelijk dat een eindtoernooi nooit meer toebedeeld zou moeten worden aan twee landen. De kandidaten waren daarvan op de hoogte, stelt Blatter. "Ja, dat wist men, omdat we dat na 2002 besloten hadden. Niet meer een dubbele kandidatuur. Ook Spanje en Portugal hadden geen kans."

Twee stemmen

De strijd om het WK van 2018 ging tussen Rusland, Engeland, Spanje/Portugal en Nederland/België. In de tweede ronde behaalde Rusland met dertien stemmen de benodigde meerderheid. Spanje en Portugal kregen zeven stemmen en het Holland-Belgium bid moest het met twee stemmen doen. Engeland viel tijdens de eerste ronde af. 

De uitspraken van Blatter staan in contrast met zijn uitlatingen in de aanloop naar de WK-toewijzing. In 2010 was het al wel bekend dat Blatter geen goede herinneringen had overgehouden aan het WK in Japan en Zuid-Korea, maar toen benadrukte de FIFA-voorzitter nog dat Nederland en België samen konden meedingen naar het toernooi. "Dat is een volwaardige kandidaat. Het is mooi dat kleine landen er ook voor gaan. En ze zijn niet kansloos", sprak hij destijds.

Blatter: ze hadden geen enkele kans

Stoer doen

Blatter verwondert zich zes jaar later dat de voetbalofficials van Nederland en België niet lieten weerhouden door zijn intern geuite bezwaren. "Je hebt altijd landen die stoer willen doen en het toch proberen. Dat geldt ook voor Spanje en Portugal."

De KNVB laat in een telefonische reactie aan de NOS weten zich niet te herkennen in de lezing van Blatter. "Als we het idee hadden gehad dat we geen kans maakten, dan hadden we het niet gedaan. Dat is zonde van de tijd, de moeite en het geld. Maar dat signaal was niet zo bij de KNVB bekend", meldt een woordvoerder van de voetbalbond. De mislukte campagne voor het binnenhalen van het WK kostte Nederland en België elf miljoen euro.

Een uitgebreid interview met Sepp Blatter is vrijdagavond te zien in Nieuwsuur. De uitzending begint om 22.00 uur op NPO 2.

STER reclame